DENİZLİ İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Denizli Çınar Dergisi 3. Sayısı Çıktı

Denizli Çınar Dergisi 3. Sayısı Çıktı

Çınar Kültür Sanat Dergisi 3. sayısında Türklerin Anadolu tarihinde önemli bir kırılma noktası olan Miryokefalon Savaşını sayfalarına taşıdı.

 

Denizli İl Millî Eğitim Müdürlüğü bünyesinde çıkarılan Denizli Çınar Kültür Sanat Dergisi 3. sayısı tanıtım toplantısı İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi. Dergi editörleri ve yazı kurulunun da hazır bulunduğu toplantıda dergi içeriği hakkında bilgi verildi. Müdürlük bünyesinde çıkan derginin daha önceki sayılarında “Merkez Efendi” ve “Türk Tamgaları” dosya konusu olmuştu. Son dönemin popüler konularından olan “Türk tamgaları” dosyası ses getirmişti.

 

Derginin bu sayısının dosya konusu ise “Miryokefalon Savaşı” oldu. Çivril’de 1176 yılında gerçekleşen ve Anadolu’nun Türk yurdu olma vasfını kazandığı savaş, Türk tarihinin en önemli olayları arasında gösteriliyor. Selçuklu komutanı II. Kılıçaslan ile Bizans komutanı Manuel Komnenos arasındaki savaşın ezici galibi Selçuklular olmuş ve bu sonuca göre Bizans barış istemek zorunda kalmıştı. Savaş Denizli Çivril sınırları içinde gerçekleşmesine rağmen son dönemde başka yerlerin adı duyulmaya başlandı. İl Millî Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, Denizli’de gerçekleşmiş bir savaştan Denizlilerin haberinin olmadığını görünce bu konuyu dosya halinde çalışıp değerlendirelim, diye bir fikir çıktı, dedi. Derginin dosya konusu kapsamında Selçuklu tarihiyle ilgili yıllarca araştırmalar yapmış deneyimli tarihçi Prof. Dr. Tuncer Baykara mülakat verdi. Ayrıca dergide üniversitelerden ve amatör tarihçilerden uzmanlar yazılarıyla savaşın tarihi ve millî bellek değeri üzerinde fikirlerini paylaştılar.

 

İl Millî Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz “Atalarımızın Anadolu’ya gelişinde 2 önemli tarih görüyoruz. Bunlardan ilki Malazgirt ikincisi de Miyokefalon. İkisi de birbiri kadar değerli. Malazgirt Anadolu’yla nişanımız Miryokefalon ise nikâhımız. Artık bizim Anadolu’dan çıkarılamayacağımızın anlaşıldığı savaş. Malazgirt Savaşı’nın nerede yapıldığı biliniyor, Miryokefalon’un ise nerede yapıldığı konusunda çeşitli tartışmalar var. Biz de dergimizin bu sayısında uzmanlarca Çivril civarında bu savaşın izlerini sürmeye çalıştık. Ortaya güzel bir ürün çıktı. Dilerim Denizliler, Çivrilliler bu alana sahip çıkar. Geleceğimiz olan çocuklarımız bu toprakları vatana dönüştüren atalarını daima hatırlarlar. Dergimizin böyle bir çabaya hizmet etmesini umuyorum, dedi.

 

Dosya konusu dışında Denizli Sarnıçları yazısıyla İbrahim Afatoğlu, Denizli Efsaneleri yazısı ile Dr. Metin Türktaş, 41. Yılında Kıbrıs Barış Harekâtı yazısıyla Enver Bilki bu sayıda yazılarıyla yer aldı. Dergide ayrıca Denizli İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalara yer verildi.

 

Toplantı sonunda Denizli Çınar dergisinin sonraki sayısında dosya konusu olarak “Denizli Eğitim Tarihi”ni belirlediklerini bildiren Oğuz. “Bu şehirden gelip geçen herkesin aklında kalan bir okul hatırası, öğretmen hatırası gibi konularda her türlü yazıya dergimizin sayfalarını açıyoruz. Bu konuda kalem oynatacak herkesi sizin aracılığınızla yazı vermeye davet ediyorum, dedi.

 

 17-02-2016

Mehmet Akif Ersoy Mahallesi 29 Ekim Bulvarı No174/1 Merkezefendi/Denizli - 0 258 234 20 00 //// 0 258 234 21 07

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.