DENİZLİ İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Engelsiz Hayat İçin İki Proje Birden

Engelsiz Hayat İçin İki Proje Birden

Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğünce engelsiz hayata dair “Yalnız Değilsiniz” ve “Dokun Hayata” projeleri hayata geçirildi.

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı uhdesindeki Engelliler Destek Programı (EDES) çerçevesinde hazırlanan projeler Dedeman Park Otelde gerçekleştirilen toplantı ile tanıtıldı.

 

Projelerin tanıtım toplantısına Vali Yardımcısı Ali Cergibozan, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, Pamukkale Kaymakamı Veysel Beyru, Merkezefendi Kaymakamı Şükrü Görücü, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hüseyin Başgün, Şube Müdürleri Fikret Sarısoy ve Ramazan Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ahmet Altun, PAÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Ali İhsan Bozkurt, okul müdürleri, özel özel eğitim kurumları sahipleri, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve aileler katıldı.

 

İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz proje açılış konuşmasında “Bugün çok özel ve anlamlı bir gün. Günlük hayatımızda yaşadığımız süre içerisinde yarınların ne olacağını bilemediğimiz bir yaşantının adeta ispatı olan bir gün. Engelli kardeşlerimiz adına iki projenin tanıtımı için bir arada bulunuyoruz. Projelerimize katkısı bulunan herkese içtenlikle teşekkür ediyorum. Esas teşekkürü borç bildiğimiz Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızdır. Onlar tarafından maddi destekli projelerdir.

 

Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak özel eğitim alanında yoğun bir çalışmamız var. “Dokun Hayata” ve “Yalnız Değilsiniz” projeleri oldukça anlamlı. 9 binada 17 okulda 1710 öğrencimize 338 öğretmenimizle özel eğitim alanında hizmet vermekteyiz. Denizli olarak diğer eğitim alanlarında nasıl model iller arasındaysak özel eğitimde de aynı şekilde çalışıyoruz. Tüm bunlar yeterli değildir. Yavrularımıza ne kadar hizmet etsek azdır. Özel eğitime ihtiyaç duyan yavrularımızı sadece anne-babaları yanlarında olduğu sürece değil esas ondan sonraki süreçte hayatlarını nasıl devam ettirebilirler bunların çözümlerini arıyoruz. Yerel yönetimlerimiz, sivil toplum örgütlerimiz ve bakanlıklarımızla oldukça anlamlı çalışmalar yapıyoruz.

 

Özel Eğitimde 0-6 yaştan başlamak üzere lise çağı veya üniversite çağına gelinceye kadar çalışmalarımız var. Hatta bunun ötesinde 23 yaş üstü çocuklarımızın hayat boyu eğitimle eğitimlerine devam ettiriyoruz. Engelliliğin ne zaman ve nasıl olacağını hiç kimse kestiremez. Hiçbir yavrumuzun hayatlarını devam ettirirken engelli kalmasını istemiyoruz. Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerimizin doğumdan itibaren rehberliğini yapmalıyız ki geleceğe daha iyi hazırlayalım. Bizlere önem ve değer vererek katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

Vali Yardımcısı Ali Cergibozan konuşmasında “Özel Eğitim çok hassasiyetle üzerinde durulması gereken konuların başında gelmekte. Devletimizin temel hizmetleri var. Hepimizin en büyük amacı milletimizin en iyi şartlarda yaşamasıdır. Toplumumuzda kimisi doğuştan kimisi sonradan engelli durumuna düşen vatandaşlarımız var. Böyle bir hayat çok zor bir durum. Bu durumda olan vatandaşlarımıza ve ailelerine devlet olarak kamu kurum ve kuruluşları olarak STK’lar olarak destek olup katkı sağlamalıyız. Toplumumuzda engelli bireylere daha duyarlı olmamız gerekiyor. Toplumsal duyarlılık çok önemlidir. Tanıtımı yapmış olduğumuz projeler çok güzel noktalara değiniyor. Katkısı olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

Protokol konuşmalarının ardından Özel Eğitimli Hakan Çakmak misafirlere İstiklal Marşı’mızın 10 kıtasını ezbere okuyarak eğitimin ne kadar önemli olduğunu göstermiş oldu. Ardından program dâhilinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Ramazan Yılmaz katılımcılara sunu eşliğinde projelerin tanıtımını yaptı. Programın protokol ve misafirlerin katıldığı öğle yemeği ile sona erdi.

 

 

1-      Dokun Hayata Projesi

 

Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Denizli Özel Eğitim Anaokulu ile birlikte yürütülecek projenin amacı, Denizli il merkezinde bulunan zihinsel engelli 0-6 yaş arası 110 çocuğa duyu bütünleme eğitimi vermek ve bu eğitimin verileceği sınıf ortamının oluşturulmasını sağlamaktır.

 

İlk etapta hedef grubunda olan çocukların 110 velisi ve 25 eğiticiye “Duyu Bütünleme” ile ilgili olmak üzere 2’şer gün farkındalık eğitimleri verilecektir. Faaliyet kapsamında eğitimler öncesi ve sonrasında test uygulanarak katılımcıların gelişimleri ölçülecektir. Daha sonra projenin asıl hedef grubu olan 110 çocuğumuza toplamda her birine 16 saat olmak üzere Duyu Bütünleme Sınıfında “Duyu Bütünleme Eğitim’’leri verilecektir. 

 

Duyu bütünleme eğitiminde çocukların yaşadıkları duyusal tecrübelerin nörofizyolojik adaptasyonu ve çocuğun duruma uygun adaptif cevap açığa çıkarması sağlanır. Bu sayede çocuğun çevresiyle olan sosyal, duygusal ve fiziksel etkileşimine pozitif yansır. Duyu bütünleme eğitimi; direkt olarak çocuğun merkezi sinir sitemine etki ettiği için sinir sisteminin gelişimini sağlar. Bu eğitimler ile çocukların sosyal entegrasyonun sağlanması hedeflenmektedir.

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından desteklenen 68.535 TL’lik bu projenin Ön Finansman sözleşmesi 18.01.2016 tarihinde imzalandı.

 

2-      Yalnız Değilsiniz Projesi

 

Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Denizli Rehberlik ve Araştırma Merkezi ile ortaklaşa yürütülecek proje ile Denizli ilinde belirlenen 2 yaş altı Down Sendromlu bebeklerin 80’inin ailelerine ulaşarak aileye psikolojik destek verilmesi, bebeğin bir an önce erken müdahale yöntemlerine ulaşmasına rehberlik edilmesi, bebeklere erken müdahale yöntemlerinden olan fizik tedavi ve özel eğitime mümkün olan en kısa zamanda başlanması, ulaşılabilen tüm Down Sendromlu çocuğu olan ailelere rehberlik ve eğitim hizmeti verilmesi amaçlanmaktadır.

 

Down Sendromlu çocuğa sahip olan aileleri evlerinde ziyaret edilecek. Ev ziyaretlerinde; aileye çocuklarını kabul etmek için psikolojik destek verecek Psikolojik Danışman, özel eğitim hakkında aileye bilgi verecek Özel Eğitim öğretmeni ve aileye yalnız olmadığını hissettirmek amacı ile Denizli Down Sendromlular Derneği’nden bir ebeveyn katılacaktır. Bu çalışmanın; ilimizde tüm engelli çocuğu olan ailelere psikolojik destek verecek, onlara rehberlik edecek, sorunlarının belirlenmesine ve çözüm önerilerinin geliştirilmesine yardımcı olacak bir bakış açısına model olacağını düşünülmektedir.

 

Ayrıca, proje kapsamında sağlanmış olan Özel Eğitim Uzmanı ve Fizik Tedavi Uzmanı, kabul eden ailelerin bebeklerine evlerinde 3 ay boyunca haftada 1 kez hizmet verecektir. Erken Müdahale Yöntemleri olarak kabul edilen bu uygulamaların aileye öğretilmesi, bebeğe verilen hizmetlerin sürekliliğini sağlayacak ve aileye bu eğitimlerin önemi anlatılmış olacaktır.  Aileler ve sağlık kurumlarının doğumhane personeline verilecek eğitimlerle farkındalıklarını artırılması amaçlanmaktadır.

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından desteklenen 101.122 TL’lik bu projenin Ön Finansman sözleşmesi 18.01.2016 tarihinde imzalandı.

 

 02-03-201602-03-201602-03-201602-03-201602-03-201602-03-201602-03-201602-03-2016

Mehmet Akif Ersoy Mahallesi 29 Ekim Bulvarı No174/1 Merkezefendi/Denizli - 0 258 234 20 00 //// 0 258 234 21 07

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.