DENİZLİ İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Geleceğim Mesleğim Denizli Buluşması

Geleceğim Mesleğim Denizli Buluşması

Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), ve Pamukkale Üniversitesi Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğinde "Geleceğim Mesleğim Denizli Buluşması" etkinliği düzenledi.

 

Geleceğim Mesleğim teması kapsamında mesleki eğitimin geliştirilmesine ve teşvik edilmesine yönelik gerçekleştirilen etkinlik Pamukkale Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı.

 

Gerçekleştirilen etkinliğe meslek liselerinde eğitim gören çok sayıda öğrenci, öğretmen ve sanayi alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile firma temsilcileri katıldı.

 

Etkinliğe, Denizli Valisi Hasan Karahan başta olmak üzere Denizli Büyükşehir Belediye başkan Vekili Ali Değirmenci, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz protokol mensupları, ortaöğretim rehber öğretmenleri, ağırlıklı olarak Meslek lisesi öğrencileri ve öğretmenleri, Denizli'deki diğer kamu, kurum ve kuruluşları, STK'lar, özel sektör temsilcileri katıldılar.

 

Toplantının açılışında konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz , Millî Eğitim Bakanlığının 2023 Eğitim Vizyonu "Geleceğim Mesleğim Denizli Buluşmaları"na hoş geldiniz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, 2019 yılında "Mesleki Eğitim" teması altında faaliyetler yürüterek yerel gündem oluşturması, ulusal düzeyde farkındalık ve etki yaratması hedeflenmiştir. Bu etkinliğimizde "Liderler Sanayici Buluşması" "Denizli'de Mesleki Eğitim ve Çalışma Hayatına Geçiş" ile "Usta Çırak Buluşması" temalarında oturumlar yapılacaktır. Etkinlik kapsamında mesleki eğitim almakta olan öğrencilerin başarılı figürlerle bir araya gelmesi, mesleki eğitim ve nitelikli eleman konularının önemi hakkında farkındalık sağlamaları ve çalışma hayatına geçiş hakkında bilgi edinmeleri amaçlanmıştır.

 

"Mesleğim Hayatım" portalı, iş dünyasının ihtiyaç duyduğu alanlarda nitelikli iş gücünün yetiştirilmesine katkı vermek, mesleki eğitimin kalitesini artırmak ve eğitim-istihdam-üretim bağlantısının sağlıklı bir zeminde yürütülmesini sağlamak amacıyla yapılan çalışmaların önemli bir ayağını oluşturacak. Öğrenciler için yol gösterici olacak portal ile öğrenci, öğretmen, aile, işverenler, iş arayanlar ve ilgili kurumlar gibi çok sayıda paydaş ortak bir noktada buluşma imkânını yakalayacak.

 

Birçok gencimiz, lise sona geldiği halde hangi alanda çalışması ya da okuması, nereye yönelmesi gerektiği konusunda bazı tereddütler yaşayabiliyor. Bu, mesleklerin yeterince tanınmamasından kaynaklanıyor. Bu da bizim onlara günden güne karmaşıklaşan mesleki gelişim ve kariyer açısından çok güçlü bir rehberlik hizmeti vermek yükümlülüğüyle karşı karşıya bırakıyor. Altını çizmek isterim ki, böylesi bir rehberlik hizmetinin en önemli boyutu, mesleki ve teknik eğitim. Zira memleket meselemiz olarak mesleki ve teknik eğitim doğrudan doğruya hayatla ilgili. Bu yüzden çocuklarımızın kendilerine uygun mesleği seçebilmeleri için bilgilendirilmeye ihtiyaçları var. 

Gelecekte meslekler değişecek. Bu sebeple öğrencilerin meslek algılarının sınırlarının genişletilmesi gerekiyor. Mesleki ve teknik eğitim alanında heyecan uyandıran gelişmeler için 'Mesleğim Hayatım' portalını oldukça işlevsel şekilde kullanmanın önemini öğrencilerimize hissettirmemiz lazım. Öğrencilerimiz inanılmaz derecede aktif olan bu portalla mesleki gelişim sağlayacak. Böylece mesleki ve teknik eğitim alanının toplum ve iş dünyasıyla ilişkilerinin geliştirilmesine, nitelikli iş gücü istihdamının sağlanmasına katkıda bulunmuş olacağız. 

 

Çocuklarımızın sadece Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde değil, Bakanlık dışındaki kurumlarla, İŞKUR, odalar birliği gibi birçok kuruluşla da irtibatını sağlamak ve bunun aslında bir ekosistem olduğunu, sadece okulun içinden ibaret bir yaklaşımımız olmadığını da ortaya koyacağız. Bu yol haritası çerçevesinde Mesleğim Hayatım portalının, mesleki teknik eğitime erişimin geliştirilmesine, kapasitesinin artırılmasına, eğitim sektörünün toplum ve iş dünyasıyla ilişkilerinin geliştirilmesine, nitelikli iş gücü istihdamının sağlanmasına katkıda bulunmasında büyük yarar sağlayacağı inancıyla projede emeği geçen herkese teşekkür eder, saygılar sunarım" dedi.

 

Etkinlikte konuşan Vali Karahan ise meslek eğitimi tercihlerinin düşük olmasına değindi. Türkiye'deki meslek lisesi tercihleri istatistikleri hakkında da bilgiler veren Vali Karahan, "Meslek lisesinden mezun olma oranlarında bütün dünya standartları yüzde 70, genel eğitimde yüzde 30. Bizde tam tersine yüzde 70 genel eğitim, yüzde 30 meslek lisesi eğitimi o da zorlama ile oluyor. Böyle giderse ülkemizde kişi başı milli gelirde 10 bin doları aşamama sürecinden kurtulamayacağız. Dolayısı ile hepimizin başını iki elinin arasına alıp düşünüp bu konuda çıkış yolu araması lazım. Bunun en güzel yolu da mesleki eğitime teşvik etmek, desteklemek, kolaylaştırmak ve gençlerimizi mesleki eğitime yöneltmek" diye konuştu.

 

"Meslek liselilerin işsiz kalma oranı normal eğitime göre daha az"

 

Konuşmasında meslek liselilere seslenen ve 'meslek liseli olmak ayıp' anlayışının değiştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Vali Karahan, meslek lisesi mezunlarının daha fazla iş bulduklarını belirterek, "İnsanların sevdiği, beğendiği mesleğinin olması ve o alanlarda eğitim alması herkesin en büyük dileği. Bu konuda da yapılacak çok şey var. Özellikle son yıllardaki düzenlemeler ile mesleki eğitimi destekleyecek çok ciddi adımlar atıldı. Bunun yanında yapılan araştırmalarda meslek liselilerin işsiz kalma oranı normal eğitime göre 4/1 oranında daha az. Yani 4'te 3 meslek liseli iş buluyor, 4'te 1 genel liseli iş buluyor.

 

Bunun yanında meslek liseli olmak bir ayıp değil. Burada Profesör hocalarımız var meslek lisesi mezunu olan. Pek çok alanda meslek liselerine girip de mesleğinin en üst kademesine gelmiş ulaşmış pek çok insanımız var. Dolayısı ile de artık bu anlayışı değiştirmemiz lazım" dedi.

 

Etkinlik paneller ile devam etti.

 

Konuşmaların ardından moderatörlüğünü Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oğuz Karadeniz'in yaptığı 'Liderler Buluşması' isimli panel gerçekleştirildi. Panelde Denizli Sanayi Odası Başkanı, Erbakır A.Ş. Yönetim Kurulu üyesi ve GEKA Yönetim Kurulu Üyesi Müjdat Keçeci, Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Üretim Planlama Müdürü İrfan Sarıcı, Erikoğlu Teknoloji Genel Müdürü Barış Ersoy, Ekip A.Ş. Üretim Koordinatörü ve Proje Yöneticisi Mehmet Altaş deneyim ve tecrübelerini aktardı.

 

Etkinlik, Pamukkale Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Prof. Dr. Kamil Orhan'ın moderatörlüğünü gerçekleştirdiği "Denizli'de Mesleki Eğitim ve Çalışma Hayatına Geçiş" ve "Usta Çırak Buluşması" panelleriyle devam etti.

 

 "Denizli'de Mesleki Eğitim ve Çalışma Hayatına Geçiş" panelinde Denizli Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Ahmet Taş, Denizli Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü'nden İş ve Meslek Danışmanı Taner Beter ve Buldan Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Erkan Yeşil ile Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Üretim Planlama Müdürü İrfan Sarıcı öğrencilere mesleki eğitimin önemini ve geleceğini anlattılar.

 

Son oturum olan "Usta Çırak Buluşmaları"nda ise Pamukkale Üniversitesi Turizm Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Semih Arıcı, Bekir Güngör Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi - Tavas, Muhasebe ve Finans Öğretmeni Süleyman Yeşil, Askon Demir Çelik Muhasebe Elemanı Ayşe Camuzcu ve Denizli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Bayramoğlu meslek lisesi öğrencileriyle buluştu.

30-12-201930-12-201930-12-201930-12-201930-12-201930-12-201930-12-201930-12-201930-12-201930-12-2019

Mehmet Akif Ersoy Mahallesi 29 Ekim Bulvarı No174/1 Merkezefendi/Denizli - 0 258 234 20 00 //// 0 258 234 21 07

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.