DENİZLİ İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

“Yıldızlardan Yıldızsılara Projesi” Sona Erdi

“Yıldızlardan Yıldızsılara Projesi” Sona Erdi

Denizli İl Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı Nalân Kaynak Anadolu Lisesi bünyesindeki öğretmenler Tahsin Demirciler (Fizik), Havva Han Şimşek (Fizik) ve Başak Turhan (Matematik) tarafından hazırlanıp TÜBİTAK’a sunulan ve desteklenen “Yıldızlardan Yıldızsılara” projesi Denizli Akköy Sema Abdurrahman Karamanlıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Otelinde yapılan sertifika töreniyle sona erdi.

 

 

Proje ile Türkiye genelinden yapılan başvurulara göre seçilen 30 Fizik öğretmeni ile 10 Matematik öğretmenine bir hafta süresinde astronomi alanında teorik ve uygulamalı eğitim verildi.

 

Eğitimler ülke genelinde astronomi duayenleri  Prof. Dr. Dursun Koçer, Prof. Dr. Zeki Aslan, Prof. Dr. Ethem Derman, Prof. Dr. Osman Demircan, Prof. Dr. Serdar Evren, Doç Dr. Memduh Sami Taner, Aslı Nacar, Uğur İkizler, Mert Koçer, Ümit Fuat Özyar ve Harun Bacanlı tarafından genel astronomi bilgilerinin yanında lise müfredatı içerisinde yer alan astronomi konularında verildi.

 

Bu süre zarfında uygulama atölyeleri kurularak, aynalı teleskop ve mercekli teleskop yapabilme, teleskop kullanabilme, gökyüzü fotoğrafçılığı, güneş saati, El Planetaryumu vb. çalışmalarına yer verildi. Kursiyerlerin kaldıkları otel bahçesine kurulan 50 cm ayna çaplı el yapımı teleskop ve 60 mm Güneş Teleskopu ile gökyüzü gözlemi ve Nalan Kaynak Anadolu Lisesi Gözlemevinden de  derin uzay cisimleri gözlemleri yapıldı.

 

Antik Dönemde Astronomi çalışmaları uygulaması, karanlık gökyüzü farkındalığı ve teleskopla Ay-Satürn yakınlaşması gözlemi Hierapolis Antik Tiyatroda yapılarak orijinal bir etkinliğe imza atıldı. Milat öncesi ve sonrası dönemlerde yaşamış Astronom ve Filozoflar olan Aristotales (Prof. Dr.Osman Demircan) , Pisagor (Prof. Dr. Ethem Derman), Thales (Prof. Dr. Dursun Koçer), Batlamyus (Prof. Dr. Serdar EVREN), Anaksimandros (Prof. Dr.Zeki Aslan) ve Hypetia (Öğretmen Başak Turhan) tarafından Antik Dönem kıyafetleri giyilerek Astronomi konusundaki görüşleri teatral olarak canlandırıldı.

 

Projede, Astronominin uygulama alanı (laboratuvarı) tüm evren olduğundan yola çıkılarak, katılımcılarla beraber gerçekleştirilen etkinliklerle doğrudan gökyüzüne bakarak gökcisimlerini inceleyip ayrıntıları fark edebilmeyi öğreterek astronomi eğitiminde yeni bir yaklaşımın sunulması hedeflendi.

 

İlimizde gerçekleştirilen bu eşsiz projenin Türkiye’de çok ses getirecek bir uygulama olduğuna değinen Denizli İl Millî Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz “Denizli yine ilklere imza attı. Bu proje diğer illere örnek olacak ve bu alanda yeni çalışmaların kaynağını oluşturacaktır. Biraz zayıf kaldığımız Astronomi alanı bu tür projelerle ivme kazanarak ülkemiz bu alanda da hak ettiği liderliğe ulaşacaktır. Proje ekibi öğretmenlerimiz seneye mutlaka “Yıldızlardan Yıldızsılara-2 “ adıyla yeni projelerini hazırlamalılar. Sunum konuları, atölye çalışmaları ve teleskoplarla gökyüzü gözlemleriyle çok verimli bir program olduğuna inanıyorum. Nalan Kaynak Anadolu Lisesi Gözlemevi Denizli halkına hizmet etmeye devam etmekte. Halkımızın bu fırsatı iyi değerlendirmesi lazım. Tahsin Demirciler öğretmenimizin  yürüttüğü gece gözlemlerine katılarak uzayı tanıma adına gerekli bilimsel bilgileri edinmeleri önem arz ediyor. Projede emeği geçen tüm arkadaşlarımı kutluyorum” dedi.

 

Mehmet Akif Ersoy Mahallesi 29 Ekim Bulvarı No174/1 Merkezefendi/Denizli - 0 258 234 20 00 //// 0 258 234 21 07

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.