DENİZLİ İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Zaferin 104. Yılı Saygı ve Minnetle Anıldı

Zaferin 104. Yılı Saygı ve Minnetle Anıldı

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104. yıldönümü Pamukkale Halk Eğitim Merkezi salonunda düzenlenen törenle anıldı.

 

Zaferin 104. Yılında gerçekleştirilen programa Denizli Valisi Hasan Karahan, Denizli Milletvekili Kazım Aslan, 11´inci Komando Tugay Komutan Vekili Piyade Albay Bilal Öztürk, Büyükşehir Belediye Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gökoğlan, Merkezefendi Kaymakamı Dr. Adem Uslu, Pamukkale Kaymakamı Hayrettin Balcıoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, İl Jandarma Komutanı  Albay Metin Düz, daire müdürleri, okul müdürleri ve öğretmenler katıldı.

 

Denizli Lisesi Öğrencileri Şanlı zaferin 104. Yılı kapsamında düzenlenen programa ev sahipliği yaptı. Denizli Valisi Hasan Karahan ve protokol üyeleri ilk olarak Halk Eğitim Müdürlüğü bahçesinde kurulan sahra hastanesini ziyaret etti. 104 yıl öncesini birebir yaşatan öğrenciler programa katılanları savaş yıllarına götürdü.

 

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Kuran-ı Kerim tilaveti sunuldu. Denizli Lisesi Öğretmeni Ayşe Rıfat Tekin Çanakkale Savaşının Tarihçesi konulu konuşma yaptı.

 

Programın açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz “Tarih 18 Mart 1915. Çanakkale bir tarihin yazıldığı yer. Taşıdığı 250 kiloluk mermisiyle Seyyid Onbaşının, Türk Milleti için kendini feda eden 57. Alayın, isimleri dahi sır olan kahraman Mehmetçiklerin “Mehmet Çavuşlar, Yahya Çavuşlar, Seyit Onbaşılar, Yarbay Hüseyin Avnilerin kısaca “Çanakkale Geçilmez” diyen Mustafa Kemal’in yazdığı bir destandır.

 

Modern çağda görülen geniş çaplı ve en büyük ilk geniş çaplı harekâtı Çanakkale çıkarmasıdır.

Çanakkale bir vahşetin yaşandığı yer. Denizdeki her damlanın kızıla boyandığı, mermilerin vücutları lime lime ettiği, memleketimde nice ocakların söndüğü vahşi hayvanların bile gıptayla izlediği korkunç bir vahşet. Çanakkale bir tarihin yazıldığı yer.

 

Çanakkale tepelerinde Mehmetçikle koyun koyuna yatan, çok uzaklardan gelmiş milletlerin çocukları da, Türk askerinin yüksek karakterini Çanakkale Savaşı´nda öğrendiler. Kendilerini öldürmeye gelenlere bile kucaklarını açıp, yaralarını sararak dünyaya insanlık dersi verdiler.

 

Okullarda öğrenci seçilirken, önde oturanlar kendilerinin askere alınması için, bulundukları yerde dik durmaya ya da ayaklarının ucuna basarak uzun boylu gözükmeye çalışıyorlardı.

Binbaşı bu öğrencilere acı acı gülümseyerek sırtlarını okşayıp topladığı küçükler ile Çanakkale’ye gitti... 3 ay sonra kendilerinden hiç haber alınamadı... Gidenlerin hiçbirisi dönmedi. Hepsi de 9. sınıf öğrencisi idi.  Bu millet 9. sınıfa gelmiş bütün okuyan evlatlarını şehit verdiler.

Bu milletin; onurlu, vatanını seven, eğitimli gençleri Çanakkale’de şehit oldu.

 

Anaların dediği gibi memlekette aydın mı kaldı? A oğul! Pınarlar kurudu pınarlar...

O öyle bir ruhtur ki çelik ve barut inancın, imanın, azmin karşısında yenik düşmüştür.

O öyle bir ruhtur ki arkadaşlar- ben esir yaşamaktansa özgür ölmeyi yeğlerim diyen insanların ruhudur.

 

Bastığın yerleri ‘toprak’ diyerek geçme, tanı!

Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı.

 

Düşünün, binlerce yıldır çeşitli cephelerde kanlarını dökerek bu coğrafya parçasını vatan yapanları.

 

Düşünün ”gidip de dönmemek, gelip de görmemek” var diyerek helalleşip evden çıkmanın ne zor olduğunu.

 

Düşünün, azıcık zaman ayırıp düşünün.  Toprağa cansız düşen o gencecik bedenlerin umutlarını, hayallerini, düşlerini düşünün.

 

Alman Mareşal Liman Von Sanders, Çanakkale’de savaşan Türk askerini yakinen tanıma imkânı bulmuş ve Türk askerinin disiplinine, vatan aşkına, sabrına hayran kalmıştır. Alman Mareşal Liman Von Sanders, Mehmetçik için şunları söylemiştir:

 

“Bir asker olarak Çanakkale’yi anlatmak çok zordur. Türk askerleri, fakir, yoksul bir durumda idi. En iyi yemekleri kırık buğdaydan yapılmış çorba idi; çoğu zaman bayat ekmek yiyorlardı. Taşın, toprağın üzerinde yatıyorlar; sıcakta toz, duman, is içinde; yağmur yağdığında ise çamur içinde kalıyorlardı. Fakat dünyanın en iyi imkânlarına sahip düşman kuvvetleri karşısında aslanlar gibi savaşıyorlardı; hallerinden şikâyetçi değillerdi. Yüreklerindeki vatan sevgisi apaçık fark ediliyordu. Ölüme gülümsüyorlardı. Esir ettikleri yaralı düşman askerlerine şefkatle davranıyorlar, yedeği bulunmayan elbiselerini yırtarak onların yaralarını sarıyorlardı. Bu mert, yiğit insanlarla yan yana bulunmaktan şeref duydum.”

 

Sevgili gençler,

Sizler gurur duymanız gereken şanlı bir tarihe sahipsiniz. Şehitlerimiz vazifelerini yaptılar. O tarihi, kanlarıyla yazdılar. Şimdi sizler, o tarihi en doğru şekilde anlamak ve aktarmak gibi önemli bir mesuliyet taşıyorsunuz. Dünya üzerinde hiçbir genç yoktur ki, sizin kadar onurlu bir geçmişe sahip olsun, milli değerleri ve değer donatılarıyla hazır olsun ve adı Türk olsun.

Geçmişini unutanlar, o geçmişi yeniden yaşamak zorunda kalırlar.” Biz ne Çanakkale’yi, ne Milli Mücadele’yi, ne vatan ve bayrak için canını veren aziz şehitlerimizi, ne de ” Ya İstiklal; Ya Ölüm” diye haykıran Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü unuttuk, unutturduk. 

 

Sayın Valim, Değerli Konuklar, Sevgili Öğrenciler

 

Askeri dehası ve vatan sevgisiyle önce Çanakkale Savaşları ardından da Kurtuluş Savaşında milletimize önderlik eden, büyük zaferlere imzasını atan devletimizin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK başta olmak üzere bize bu vatanı hediye ve emanet eden Çanakkale Şehitleri, 57.Alaylara, Seyit Onbaşılara, Ezineli Yahya Çavuşlara, Nezahat Onbaşılara, Zeynep Çavuşlara, Kurtuluş Savaşı Şehitlerine,  Kore Şehitlerine, Kıbrıs Şehitlerine, 15 Temmuz şehitlerine, zeytin dalı şehitlerine, tüm kahramanlarımıza ve ismini sayamadığım binlerce “Çılgın Türk”e selam olsun. Huzurlarınızda bir kere daha minnet ve şükran duygularımı ifade etmek istiyorum. Mekanları Cennet, ruhları şad olsun….” dedi.

 

Denizli Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan Çanakkale Oratoryosu sahnelendi. Program bitiminde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi ile ilgili Milli Eğitim Müdürlüğünce yapılan resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere Valimiz Hasan Karahan ve diğer protokol üyeleri tarafından hediyeleri verildi.

 

19-03-201919-03-201919-03-201919-03-201919-03-201919-03-201919-03-201919-03-201919-03-201919-03-201919-03-201919-03-201919-03-201919-03-2019

 

Mehmet Akif Ersoy Mahallesi 29 Ekim Bulvarı No174/1 Merkezefendi/Denizli - 0 258 234 20 00 //// 0 258 234 21 07

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.