24 Kasım Öğretmenler Günü, tüm yurtta olduğu gibi İlimizde de düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Pamukkale İlçesi Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen törene; Vali Dr. Ahmet Altıparmak, Vali Yardımcısı Ali Şanlıer, Merkezefendi Kaymakamı Şükrü Görücü, İl Jandarma Komutanı Albay Cengiz Yıldız, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, Daire Müdürleri ve öğretmenler katıldı. Vali Dr. Ahmet Altıparmak ve beraberindeki heyet ilk olarak Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri tarafından yapılan resim sergisini gezdi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Merkezefendi Cedide Abalıoğlu İmam Hatip Lisesi Öğrencisi Mehmet Koçak ‘15 Temmuz Demokrasi Zaferi, Öğretmen ve Vatan Sevgisi’ konulu konuşmayı gerçekleştirdi. Daha sonra aday öğretmenler adına Bircan Badak ardından da emekli öğretmenler adına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin de öğretmeni olan Hafize Özcan konuşma yaptı. Çeşitli branşlardaki öğretmenlerden oluşan halk oyunları ekibi ise gösterileri ile katılımcıların beğenisini kazandı.
İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz günün anlam ve önemini belirten konuşmasında; “Öncelikle değerli meslektaşlarımın öğretmenler gününü kutlayarak sözlerime başlamak istiyorum. Bir sevdadır öğretmen olmak. Damardan verilmiş bir güçtür öğretmen.
Yeri doldurulmaz öğretici, eserine kıymet biçilemeyen varlık, kendini tüketerek etrafını aydınlatan mum, her an muhtaç olduğumuz doktor, gerçeğin ve idealin üstadı, dünyanın en büyük sorumluluğuna sahip insandır, öğretmen.
Öğretmenlik insanlık tarihinin en önemli ve ölümsüz mesleğidir. Öğretmenlik, bir bahar güneşi gibidir. Nasıl can verirse güneş havaya, suya, toprağa nasıl can verirse kışın ayazında donmuş doğaya! Öğretmen de öyle can verir bir topluma. Bir öğretmen için sınıftaki her öğrenci birer gelecektir… Her öğrencisi umut çiçeğidir ülkesinin geleceğine ektiği… Belki hepsi birer doktor, mühendis, öğretmen olamayacak ama iyi bir anne, şefkatli bir baba, vefalı bir dost, yardımsever bir vatandaş, vatanını milletini sevip ona hizmet edecek birer birey olacaktır. Canına can katan bu idealdir. Hasta olduğunda bile ders anlatmaya çalışmasına, başını yastığa huzurlu koymasına neden… Evini, ailesini okula taşıyamaz ama her bir öğrencisini, bugün okula gelmeyen Aslı’yı, düşüp ayağını inciten Yunus Emre’yi, minicik eller ile ona resim yapan Mehmet’i, yüreği ve düşünceleri ile evine taşır öğretmen… O, alkışlamak için yapmaz görevini ilerde alkışlayacağı öğrencileri vardır çünkü… Yurdun çeşitli yerlerinde, kar, kış, yağmur, soğuk demeden okuluna giden. İstiklâl Marşımızı yavrularına ezberleten. Çocuklarını hayata hazırlayan öğretmenlerimiz. Hiçbir engel duramaz inanmışlığı karşısında. Umudunu yitirmez. Ahmet Bey´ dir, Ayşe Öğretmendir, adı. Ama mutlu olmasını gerektirecek kutsal bir sıfatı vardır: Öğretmen… Âb-ı hayat gibi bir şey. Dünyanın en anlamlı şeyi olsa gerek, fanilik içinde var olmak. Sadece maddeten yok oluyorsunuz. Arkadan gelen kafile sizin izinizden yürüyor geleceğe. Şu gök kubbede hoş bir seda bırakmak olsa olsa, budur zannımca.
-Toprak onunla yeşerir, istikbal onunla aydınlanır. Kısacası öğretmen; Yunus’ta “gönül”, Karacaoğlan’da “sevda” dır.
-Öğretmen; Mehmet Akif’te “yürek”, Köroğlu’nda “mertlik”, Ahi Evran’da ”doğruluk ”tur.
-Dadaloğlu’nda “cesaret”, Atatürk’te “bilimsel düşünme” ve Âşık Veysel’de tüm “Anadolu ”dur.
Öğretmen sürekli kendini yenilemelidir. Günümüzde bilgi ve teknoloji çağına ayak uydurmalıdır. Kendinizi iyi planlayın. Planı olmayan her insan başkasının planına mahkûmdur. Sizin hayalleriniz olmalıdır. Sizin hayalleriniz olmazsa başkalarının hayallerinin de önemi olmayacaktır.
Başöğretmenimiz ATATÜRK; “Öğretmenler! Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcilerini, sizler yetiştireceksiniz ve yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır…” diyerek sorumluluğunuz ne kadar büyük ve önemli olduğunu ifade etmiştir.
Bu direktifler doğrultusunda; başta kendi nefsimizde davranış haline getirmek kaydıyla, yetiştirdiğimiz öğrencilerimize;
—Onlara tarih boyunca Anadolu Coğrafyası üzerinde yaşayan, milletlerin hiçbirinin rahat yaşamadığını, bizim ise daha da ağır şartlar altında yaşadığımızı ve bizleri her vesile ile bölüp, parçalamak için her yolun denendiğini ve bunların içinde “bizden görünüp bizden olmayanların” da bulunduğunu öğretelim.
— Öğrencilerimize doğusuyla, batısıyla alevisiyle, sünnisiyle aynı kökün kolları, aynı ağacın dalları olduklarını ve bu ülkede azınlık değil de;
—Çanakkale’yi geçilmez kılanların, İstiklal Harbinde emperyalistleri vatan sathından söküp atanların ve cumhuriyeti müştereken kuranların torunları olarak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurucusu asıl unsurları olduklarını öğretelim.
— Bir yandan hiçbir dönemde insanlık suçu olmayan şanlı tarihlerini tanıyıp, kendi kökleri üzerinde büyümelerini, diğer yandan çağın teknolojilerini üretip, kullanabilmelerini öğretelim.
— Bu milletin milli, manevi ve ahlaki değerlerine saygı duymayı ve bu değerleri davranış haline getirmeyi ve istismar etmemeyi öğretelim.
— Her şeyin yozlaştığı ve silikleştiği bir dünyada, bedelini çok ağır bir biçimde ödeseler dahi doğrudan ayrılmamalarını öğretelim.
Evet, şartlarımızın daha iyi olması için beklentileriniz olabilir. Ancak nasıl bu güne kadar bu beklentiler için öğretmenlik yapmadıysanız, bundan sonrada yapmayacaksınız. Çünkü bizler kutsal mesleğin neferleriyiz. Çünkü bizler tek devlet, tek bayrak, tek millet, tek vatan şuuru ile yetişmiş öğretmeleriz.
Bu anlamlı gün vesilesiyle bir kez daha belirtmek isterim ki her türlü sıkıntıya metanetle göğüs geren, medeniyet yolunun öncülüğünü yapan, güzide öğretmenlerimizi, hiçbir karanlık güç yolundan alıkoyamayacaktır. Mesleğine gönül vermiş, emekli olmuş öğretmenlerimizin, öğretmen adayı sevgili gençlerimizin “Öğretmenler Günü” nü kutlar, ömür boyu sağlık, mutluluk ve esenlik dolu nice yıllar dilerim. Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere görevi başında şehit olan öğretmenlerimizi, ebediyete intikal etmiş, bütün öğretmenlerimizi, tüm şehitlerimizi şükran ve rahmetle anıyoruz. Ruhları şad olsun.” dedi.
İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz’un konuşmasının ardından Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı okundu.
Ardından emekli olan öğretmenler; Adem Şentürk, Ahmet Baki Tokgöz, Gülşen Kaya, Hafize Özcan, İsmail Limoncu, Mahmut Oğuz, Meliha Tarhan, Orhan Özen ve Serpil Gündoğdu’ya Vali Altıparmak tarafından “Hizmet Şeref Belgesi” verildi.
Vali Dr. Ahmet Altıparmak emekli öğretmenlere verdiği ‘Hizmet Şeref Belgesi’nin ardından yaptığı konuşmada; “Öğretmenine değer veren bir millet geleceğini garanti altına almış, çocuklarına kıymet veriyor demektir. Gelişmiş toplumlara baktığımızda, iyi yetiştirilmiş ve donanımlı öğretmenlere sahip olduklarını görüyoruz. İnşallah bizde bu hedefleri gerçekleştirdiğimizde çok daha iyi yerlere geleceğimize inanıyorum. Bizim insanımız çok değerli. Bizim insanımızdaki değer ve erdem hiçbir millette yok. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza, gençlerimize milli ve manevi değerlerle donatarak, birlikte ve beraber yaşamayı, 15 Temmuz ruhunu kavrayarak bu ruhla yaşayan, karşısındaki kişiye saygı duymayı ve millete hizmet etme bilincine sahip nesiller yetiştirecek olan sizlersiniz. Öğretmenler, görev yaptığı yerde örnek olmalı ve kendini sevdirmeli. Bu gayret içinde olmanızı bekliyoruz. Yani arkanızda hoş bir seda bırakmalısınız. Sizler çok kutsal bir mesleğin sahibisiniz. Bu güzel gününüzü tekrar tebrik ediyor, ailelerinizle beraber mutlu, sağlıklı ve başarılı nice seneler diliyorum” dedi.
Daha sonra İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 24 Kasım Öğretmenler Günü münasebeti ile düzenlenen resim, şiir, kompozisyon ve kısa film yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri Vali Dr. Ahmet Altıparmak ve diğer protokol üyeleri tarafından verildi.
Adaylığı kaldırılan 12 öğretmenin ‘Öğretmenlik Yemini’ yapmasının ardından son olarak ‘Öğretmenler Korosu’ konser verdi.