TÜBİTAK 4004-Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı projelerine “İmam Hatip Ortaokulu Öğrencileri Doğada Bilimle Buluşuyor” projesi ile ilimiz destekleme almaya hak kazandı. Ülke genelinde desteklenen 193 proje arasına girerek büyük bir başarıya imza attılar.
İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz proje yürütücüsü Doc.Dr. Serkan Sevim (Pamukkale Üniversitesi), Şube Müdürü Ramazan Yılmaz, Servergazi İmam Hatip Ortaokulu Müdür Yardımcısı İsmet Canbay, Kezban Ali Çınar İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Ahmet Koçer ile projede yer alan 24 öğrenciyi temsilen 6 imam hatip ortaokulu öğrencisini makamında kabul etti.
TÜBİTAK 4004 kodlu projeler, bugüne kadar imam hatip okulları haricinde tüm farklı okul türlerinde yapıldı. İmam Hatip Ortaokul öğrencileri bu sürece yeterince dahil edilmedi. Bu anlamda projemiz, hedef kitle açısından da yenilikçidir diyerek sözlerine başlayan İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz “Projemiz, Caretta Caretta- İribaş Deniz Kaplumbağaları, Astronomi, Arkeoloji, Dalyan yöresinin endemik bitkilerini ve sanatsal etkinlikleri içeren multidisipliner bir projededir.
Proje kapsamında 24 öğrencilerimiz alandaki çalışmaları yerinde görme fırsatı buldular. Öğrencilerimiz Doc.Dr. Serkan Sevim başkanlığında, proje uzmanları eşliğinde Temmuz ayı içerisinde Dalyan’a giderek; İztuzu ve Sarıgerme Sahillerine yumurta bırakan ve yavru çıkışları gözlenen Caretta Caretta- İribaş Deniz Kaplumbağalarının hayat periyotları, (Yumurtlama süreci, yavru kaplumbağaların yumurtadan çıkıp denizle buluşmaları) ile bu türü koruma çalışmaları hakkında DEKAMER’de yapılan koruma sahası inceleme gezisiyle öğrencilerimiz bilgilendirildi. Ayrıca DEKAMER’ deki yaralı deniz kaplumbağalarına ilk yardım ve tedavi süreci hakkında çeşitli bilgiler alarak uygulamalar yaptılar.
Bunun yanında; teleskopla gökyüzü gözlemleri, fotoğrafçılık eğitimi gibi sanatsal faaliyetler, Dalyan deltasındaki biyolojik çeşitliliğinin incelenmesi kapsamında doğa gezileri, Kaunos Antik Kent gezisi arkeolojik kazı uygulamaları ve elde edilen ürünlerin restorasyon çalışmalarının yapılması, doğal ortamından toplanan bitkilerden çeşitli esansların eldesi ve çeşitli sanatsal (afiş tasarımı, fotoğraf çekme yarışması, teleryum yapımı vb.) ve deneysel atölye çalışmaları da yaptılar.
Üniversitemiz ile eğitim ve bilim adına yaptığımız çalışmalar öğrencilerimize ve eğitimin niteliğinin artırılmasında büyük katkılar yapmaktadır. Üniversitelerimiz ve bilim adamlarımızla eğitimin her alanında ortak çalışmalar yapmaya devam edeceğiz. Projemiz büyük önem arz eden bir çalışma idi. Proje yürütücülerimize çok teşekkür ediyorum. Öğrencilerimiz için de büyük bir fırsattı. Bugüne kadar kitaplarda, derslerde ve belgesellerde okudukları gördükleri doğa olaylarını yerinde görerek bizzat yaşama şansı elde etmiş oldular. Bu tarz projeler çocuklarımızın ufkunun genişlemesi, hayata bakış açıları ve geleceklerine yön vermeleri açısından önemli bir dönüm noktası olduğuna inanıyorum. Projeye emek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Ziyaretin sonunda projeye verdiği desteklerden dolayı proje yürütücüsü Doc.Dr. Serkan Sevim (Pamukkale Üniversitesi) İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz’a teşekkür plaketi takdim etti.
118B399 Nolu “İmam Hatip Ortaokulu Öğrencileri Doğada Bilimle Buluşuyor” projesi 2017-2018 yılı 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları çağrısı kapsamında ülke genelinde desteklenen toplam 193 proje arasında yer aldı. TÜBİTAK 4004-Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı projeleri; bilginin toplum ile buluşturulmasını, yaygınlaştırılmasını ve etkileşimli uygulamalarla anlaşılır bir biçimde kazandırılmasını amaçlar. Program kapsamındaki projelerde; katılımcıların bilimsel olguları fark etmeleri sağlanarak, merak duygularının, araştırma, sorgulama ve öğrenme isteklerinin teşvik edilmesi hedeflenmektedir.
Proje katılımcıları, Servergazi İmam Hatip Ortaokulu, Kezban Ali Çınar İmam Hatip Ortaokulu, Bozkurt İmam Hatip Ortaokulu, Acıpayam İmam Hatip Ortaokulu, Yatağan İmam Hatip Ortaokulu ve Kale İmam Hatip Ortaokulunda okuyan 7. Sınıfı tamamlamış öğrencilerden oluştu. İlk defa 2007 yılında çağrıya çıkan projelerde; öğrenci seçiminde ilk kriter olarak TÜBİTAK 4006 bilim fuarlarına katılmış olma, sonrasında, sırayla akademik başarısı, ve iletişim becerileri yüksek olma vb. değişkenler kullanılmıştır.
Proje Personeli
Proje Yürütücüsü: Doç.Dr. Serkan SEVİM (Pamukkale Üniversitesi)
Proje Uzmanları:
Ramazan YILMAZ (Denizli MEB)
Arzu KÜÇÜK (Rize Çayeli MEB)
Prof Dr. Yakup KASKA (Pamukkale Üniversitesi)
Prof. Dr. Elif ÖZER (Pamukkale Üniversitesi)