Millî Eğitim Bakanlığı, güncellenecek olan Okul Öncesi ve İlköğretim kurumları Yönetmeliği için okullarda, öğretmen ve idareci olarak görev yapan uygulayıcılardan görüşler ve öneriler alıyor.
Her İlden, bu amaçla gönderilecek raporlar doğrultusunda şekillendirilecek olan yönetmelik için il raporu oluşturma adına bir dizi toplantılar gerçekleştirildi. İlçe Millî Eğitim Müdürlerinin de katılımıyla; Anaokulu Müdürleri ile başlayan toplantı maratonu, ilkokul ve ortaokul müdürleri ile devam etti.
İl Millî Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz müdürlere hitaben; “ Bakanlığımızın Okul Öncesi eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alma planlaması çerçevesinde çalışmalar yapıyoruz. Tüm eğitim kademelerinde ve özellikle de okul öncesi eğitim hususunda bir tek evladımızın boşta kalmasını istemiyoruz. Okul öncesi okullaşma oranında Türkiye ortalamasının üzerindeyiz. Hedefimiz 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren 54 ay ve üzeri çocukların %100 okullaşması.
Hepimizin malumu olduğu gibi okul öncesi eğitim kreş olarak tabir edilmekten çoktan çıkmıştır. Çocukların zihin ve beden gelişimi açısından en hızlı olduğu dönem okul öncesi dönemdir. Bu kritik gelişim dönemi bizim açımızdan da özellikle önemlidir. Çocuklar, bu dönemde aldıkları nitelikli bir eğitimle, anlamlı bir gelişim gösterebilmekteler.
Geçtiğimiz günlerde Bakanlığımızca Antalya ilimizde yapılan toplantıya katıldım. Merkezi sınavlar TEOG ve YDS’de okul bazında illerin durumu incelendi. Denizli olarak her zaman göğsümüz kabararak toplantılarda ilimizi temsil ettik. Sizin şahsınızda öğretmenlerimize minnet ve şükranlarımı sunuyorum. TEOG ve YDS’de ülke ortalamasının üstünde olmak, Denizli’miz adına bizi her zaman gururlandırıyor.
Kurumlarınızdaki üstük zekâlı olduğunu düşündüğünüz yavrularımızın potansiyellerini kendileri ve ülkeleri açısından değerlendirmeleri için, aile, rehberlik ve araştırma merkezi, okul olarak işbirliği içerisinde bir çalışma yaparak uygun yönlendirilmeleri amacıyla bize bildirin. Bu çocuklarımız ülkemizin zenginliğidir.
Sayın Valimizin talimatları ile öksüz ve yetim çocuklarımız ile çalışmalarımız devam ediyor. Okullarımızda tespitlerimizi yaptık ilkokul ve ortaokullarda bu çocuklarımızın durumlarına göre öğretmen eşleştirmemeleri gerçekleştirildi. Aynı şekilde okul öncesi eğitimde de bu hususa ağırlık veriyoruz.
Daha çok okuyan okullar istiyoruz. Günümüzde çocuklarımız özellikle internet olmak üzere birçok kaynaktan bilgi edinmekteler. Ancak biz her daim bilgi edinme kaynağı olarak kitapların birinci sırada olduğunu ve olacağını düşünüyoruz ve okullarımızda çocuklarımızı daha fazla okumaya teşvik ediyoruz. Çocuklarımızdaki kitap okuma oranıyla zihinsel becerilerin gelişimi ve akademik ve sosyal başarı arasındaki doğru orantı bildiğimiz bir pedagojik gerçektir. Çocukların daha fazla kitap okuduğu okullarda akademik başarı kendiliğinden geliyor.
İl Millî Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz’un konuşmalarının ardından şube müdürü Mustafa Vural okul müdürlerine mevzuatla ilgili sunumlar yaparak öneri ve taleplerini aldı. Yapılan çalışmalar sonucu görüş mahiyetinde il raporu hazırlanarak Millî Eğitim Bakanlığına gönderilecek.