Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğünce engelsiz hayata dair başlatılan “Dokun Hayata” projesi geçen dokuz aylık sürenin ardından tamamlanarak kapanış toplantısı gerçekleştirildi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı uhdesindeki Engelliler Destek Programı (EDES) çerçevesinde Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğünce hazırlanan projenin kapanışı Denizli North Point Otelde yapıldı.
Kapanış toplantısına Vali Yardımcısı Ali Şanlıer, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, Merkezefendi Kaymakamı Şükrü Görücü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Süleyman Erdoğan, Şube Müdürü Ramazan Yılmaz, okul müdürleri, özel özel eğitim kurumları sahipleri, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve aileler katıldı.
Dokun Hayata Projesi ile bugüne yapılan çalışmalarının sunumu Şube Müdürü Ramazan Yılmaz tarafından protokol ve katılımcılara yapıldı.
İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz proje kapanış konuşmasında “Yavrularımız engelli olsun veya olmasın onların elinden tutup güldürmek ve rahatlatmak kadar güzel bir şey yoktur. EDES Programı kapsamında yapılan projemize verdikleri 68 bin liralık desteklerden dolayı Aile Sosyal Politikalar Bakanlığımıza sonsuz teşekkür ediyoruz. Özel eğitim çok farklı bir olay. Milli Eğitim Müdürü olamasaydım ve mesleğime matematik öğretmeni olarak devam etseydim belki de özel eğitimi bilmeden emekli olabilirdim. Özel eğitimde duygusallık yetmiyor. Özel yavrularımıza hayata tutunmasını ve devam ettirmesini öğretmek gerekiyor. Aramızda çok güzel insanlar var. Özel eğitim alanında her zaman bizim yanımızda oldular ve bizleri yalnız bırakmadılar. Özel eğitimde bir başarı varsa değerli destekçilerimizin ve özel eğitim okulu idarecilerimiz ile öğretmenlerimizindir. Eğitim alanında hedefimiz her zaman daha iyiyi kovalamaktır.
Dokun Hayata Projemiz kapsamında Denizli Özel Eğitim Anaokulu bünyesinde kurulan Duyu Bütünleme Sınıfı için gerekli malzeme alımı yapılmış ve sınıf okul bünyesine katılmıştır. Proje kapsamında 110 çocuğumuza “Duyu Bütünleme Eğitimi” verildi. Ayrıca 110 velimiz ve 25 öğretmenimizde bu eğitimleri tamamlanmıştır” dedi.
Vali Yardımcısı Ali Şanlıer “Özel Eğitim üzerinde çok hassasiyetle durulması gereken konuların başında gelmekte. Güzel bir projeye imza attığımıza inanıyorum. Bundan dolayı da onurluyuz. Genel itibari ile 68 bin liralık bir proje. Maliyet açısından çok büyük gibi görünmese de içeriğine bedel biçilemez. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Göreve başladığım ilk yıllar olan 1982’de özel eğitim alanında böyle imkânlar yoktu. Günümüzde çok çok iyi durumdayız. Paydaşlarımıza ve görevli arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Başarılarınızın devamını diliyorum” dedi.
1- Dokun Hayata Projesi
Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Denizli Özel Eğitim Anaokulu ile birlikte yürütülen proje ile Denizli il merkezinde bulunan zihinsel engelli 0-6 yaş arası 100 çocuğa duyu bütünleme eğitimi verildi. Ayrıca eğitimin verileceği sınıf ortamı oluşturuldu.
Hedef grubunda olan çocukların velileri ile 25 eğiticiye “Duyu Bütünleme” ile ilgili olmak üzere 2’şer gün farkındalık eğitimleri verildi. Faaliyet kapsamında eğitimler öncesi ve sonrasında test uygulanarak katılımcıların gelişimleri ölçüldü. Daha sonra projenin asıl hedef grubu olan 100 çocuğumuza toplamda her birine 16 saat olmak üzere Duyu Bütünleme Sınıfında Duyu Bütünleme Eğitim’leri tamamlandı.
Duyu bütünleme eğitiminde çocukların yaşadıkları duyusal tecrübelerin nörofizyolojik adaptasyonu ve çocuğun duruma uygun adaptif cevap açığa çıkarması sağlanır. Bu sayede çocuğun çevresiyle olan sosyal, duygusal ve fiziksel etkileşimine pozitif yansır. Duyu bütünleme eğitimi; direkt olarak çocuğun merkezi sinir sitemine etki ettiği için sinir sisteminin gelişimini sağlar. Bu eğitimler ile çocukların sosyal entegrasyonun sağlanması hedefleniyor.