TÜBİTAK 4007 Bilim Şenliği destekleme programı tarafından ülke genelinde başvurular arasında A Büyük Ölçekli Kategorisinde desteklenen sadece üç büyük projeden biri olan "Geleceğin Kâşifleri Denizli'de: Bir Yapay Zekâ Yolculuğu" projesi başladı.
Denizli Büyükşehir Belediyesi Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezinde üç gün süre ile 65 atölye ve 3 seminer ile bilim ve teknolojiye olan merakı artırmayı, bireylerin bu alanlarda farkındalık kazanmasını ve bu teknolojilere dair yetkinliklerini geliştirmeyi hedefleyen projenin açılış törenine Denizli İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Emre Çalışkan, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, kurum müdürleri, proje uzmanları, akademisyenler ve çeşitli şehirlerden gelen öğretmenler katıldı.
Projenin açılış kurdelesinin programa katılan protokol ve öğrencilerle birlikte kesilmesinin ardından açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Emre Çalışkan konuşmasında "Eğitimciler olarak bilgimize emanet edilen evlatlarımızın, insanlığın geleceği olduğunu biliyoruz ve bu sorumluluğu gururla taşıyoruz. Çünkü geleceği şekillendirecek bilim adamları, sanatçılar, düşünürler ve daha niceleri bugün bizlerle. Öğrencilerimizi en iyi şekilde yetiştirmenin ilk koşulu da ''değişim ve gelişimi'' eğitimle buluşturmaktır. Bugün burada, küresel değişim sürecine ayak uydurmanın ve geleceği inşa etmenin en önemli araçlarından biri olan ''Eğitimde yapay zekâ'' üzerine bir adım atmak için toplandık.
Eğitimde yenilikçi metodolojileri; sürdürülebilir gelişim ve geleceğin liderlerini yetiştirmek için olmazsa olmaz bir hale gelmiştir. Özellikle yapay zekâ (YZ), sadece teknolojinin bir ürünü olmanın ötesinde, eğitim süreçlerimizin merkezine de yerleşmeye başlamıştır. Yapay zekâ teknolojilerinin eğitime uyarlanması, öğrencilerimizin bireysel yetkinliklerini çok daha erken yaşta geliştirmemizi sağlayacaktır. Bu teknoloji sayesinde, her öğrencinin öğrenme süreci kişiselleştirilebilecek yani her bir öğrencimiz kendi hızında, kendi potansiyeline uygun şekilde ilerleme şansını yakalayacaktır.
Geleceğin dünyasında rekabet edebilmek için sadece teknoloji kullanıcısı olmak yetmez. Bu teknolojiyi anlayan, geliştiren ve yönlendiren bireyler yetiştirmek zorundayız. Bu vizyonla hazırladığımız "Geleceğin Kâşifleri Denizli'de: Bir Yapay Zekâ Yolculuğu" projemiz, tam olarak bu anlayışla hayata geçirildi.
Projemiz; 65 atölye ve 3 seminer ile bilim ve teknolojiye olan merakı artırmayı, bireylerin bu alanlarda farkındalık kazanmasını ve bu teknolojilere dair yetkinliklerini geliştirmeyi amaçlıyor. TÜBİTAK 4007 Bilim Şenliği destekleme programı tarafından A Büyük Ölçekli kategorisinde desteklenen sadece üç büyük projeden biri olarak, geniş bir kitleye ulaşmanın haklı gururunu taşıyoruz. Bu şenlik kapsamında gerçekleştireceğimiz etkinlikler arasında; simülasyonlar, artırılmış gerçeklik uygulamaları, bilim odaklı film gösterimleri, interaktif (etkileşimli) sergiler, dijital (sayısal, sanal) öyküleme gibi birçok inovatif yani yenilikçi atölye yer almaktadır.
Bu noktada, bilim şenliğimizin sadece teknolojiyle sınırlı kalmadığını vurgulamak isterim. Yapay zekâ, eğitimle birlikte toplumsal dönüşümün de bir anahtarıdır. Bu şenlik, geleceğin liderlerinin sadece teknik bilgiye sahip değil, aynı zamanda yaratıcı, eleştirel düşünen, inovatif (yenilikçi) çözümler üretebilen bireyler olarak yetişmesini hedefliyor. Bu alanlarda kazandırdığımız farkındalık, geleceğin dünyasını şekillendirecek farkındalık gücüne sahip olmasını umuyoruz.
Bu duygu ve düşüncelerle; başta Valiliğimize ve Büyükşehir Belediyemize verdikleri destek için şükranlarımı sunuyorum. Bu süreçte emeği geçen atölye lideri öğretmenlerimize, akademisyenlerimize, konuşmacılarımıza ve tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Onların katkılarıyla öğrencilerimize ve ziyaretçilerimize bilimin ve teknolojinin heyecan verici dünyasını tanıtarak geleceğin kâşiflerine ilham vereceğimize yürekten inanıyorum.
Hepinize bilim dolu, yapay zekânın hayatı kolaylaştırdığı ama insani değerlerimizin zenginliğinde başarılı bir etkinlik diliyorum" dedi.
Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğünce hayata geçirilen ve şenlik havasında 3 gün sürecek olan "Geleceğin Kâşifleri Denizli'de: Bir Yapay Zekâ Yolculuğu" projesinin etkinlikleri arasında; simülasyonlar, artırılmış gerçeklik uygulamaları, bilim odaklı film gösterimleri, interaktif sergiler, dijital öyküleme gibi birçok inovatif atölyeye yer verilecek.