AYDEM Fen Lisesi Öğrencileri okul laboratuvarında geliştirdikleri Termal Bebek Bezi projelerine Türk Patent ve Marka Kurumundan Patent aldılar.
Okulun Kimya Öğretmeni Hüseyin Poslu ile 8 öğrenci 2020 yılında geliştirdikleri Termal Bebek Bezi projeleriyle Patentle Türkiye Yarışmasına başvurma hakkı kazandılar. Türk Patent ve Marka Kurumu yarışmaya katılmaya hak kazan projelere aynı zamanda patent vererek destek oldu.
İl Millî Eğitim Müdürü Süleyman Ekici AYDEM Fen Lisesini ziyaret ederek patent alma başarısı gösteren öğretmen ve öğrencilerini ödüllendirdi. Müdür Ekici konuşmasında "İdarecilerimiz, öğretmenlerimiz ve öğrencilerimizin gösterdiği çabalar sayesinde Aydem Fen Lisesi; akademik, sosyal, kültürel ve sportif olmak üzere her alanda kendini ispatlamayı başarmış ilimizin başarısında çok ciddi katkıları olan bir okulumuz.
Okulların, içerisinde yalnızca ders işlenip sınavlar yapılan, sınırları dört duvarla çizilebilecek öğretim ortamları olmadığını ısrarla belirtiyoruz. Aksine okullar; öğrencilerin hayata hazırlandığı, yaşamsal pratiklerini kazandıkları, sosyal faaliyetten akademik çalışmalara, kültürel mirastan bilimsel kazanımlara kadar birçok alanda söz sahibi olabilecekleri ortamları hazırlayan eğitim yuvalarıdır.
Bakanlığımız da, bu bilinçle, Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları konusunda çok ciddi bir atılım içerisine girdi. Patent, faydalı model, marka, tescil ve tasarım konusunda önemli adımlar atıldı. Atılan bu adımların açtığı yol ve fırsatlar sayesinde öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz farklı fikirleri ve özgün projeleri hayata geçirme şansına sahip oluyorlar.
Öğretmenimiz liderliğinde öğrencilerimizin almaya hak kazandığı tescil hepimizi oldukça gururlandırdı" dedi.
Öğrencilerilerimizin yapmış oldukları çalışma ile günlük hayatta bebeklerin yaşadığı bir problemi çözmeyi amaçladığını belirten Müdür Ekici "Bebekler altını ıslattıktan sonra bebek bezindeki idrar nedeniyle üşümekte ve gaz sancıları çekmektedir. Kış aylarında veya hava sıcaklığının düşük olduğu günlerde bu olumsuz durum daha da ciddi sorunlar oluşturmaktadır.
Okulumuzun buluşunda kullandığı kimyasal madde hem bu sorunun çözümünde rol almakta hem de bebek bezinde mikroorganizma oluşumunun engellenmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda bebek için gerekli olan hijyene katkı sunmaktadır. Böylece bebeğin idrarı istenilen sıcaklık aralığında tutulmaktadır. Bebeklerin yaş, kilo gibi özellikleriyle bağlantılı olarak yapacakları günlük idrar miktarlarının yaklaşık olarak hesaplanmasıyla, bebek bezinde kullanılması gereken kimyasal madde kütlesi de belirlenmiştir.
Buluşun Sanayiye Uygulanma Biçimi
Bebek bezleri günlük hayatta birçok ülkede kullanılmakta ve üretimi yapılmaktadır. Yeni bir kullanım özelliğine sahip olacak bu bebek bezi için ayrı bir üretim tesisi kurulmasına gerek bulunmamakta mevcut üretim makinalarında yapılacak minimum değişikliklerle işlem kolaylıkla gerçekleştirilebilecektir.
Buluşun Ticarileşme Potansiyeli
Yapılan hesaplamalarda kullandığımız kimyasal maddenin günümüz şartlarındaki piyasa fiyatı, bebek bezine eklenmesi gereken miktarın maliyeti değerlendirildiğinde, bir adet bebek bezi üretimine getireceği ek maliyet sanayide kabul edilebilecek seviyededir. Gelen bu ek maliyet ile bebeğe getirilecek konfor mukayese edildiğinde, bebek bezine yeni bir kullanım özelliği getireceği kanaatine varılmıştır.
Böylesine özgün ve önemli bir çalışmaya imza atan öğretmenimiz ve öğrencilerini kutluyorum" dedi.