TÜBITAK Desteğiyle Geleceğin Gökbilimcileri Denizli’de Yetiştiriliyor
1107
16:56
08.08.2016

 Valiliğimizin himayesinde, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün önderliğinde Nalân Kaynak Anadolu Lisesi bünyesinde ilki geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen “Yıldızlardan Yıldızsılara” projesinin ikincisi yoğun katılımla bu yıl da yapıldı. Bu yılki projelerde Türkiye’nin çeşitli İllerinden gelen 50 öğretmene astronomi alanında eğitimler verildi.

 

 

Nalan Kaynak Anadolu Lisesi Fizik öğretmenleri Havva Han Şimşek ve Tahsin Demirciler ile Okul Müdürü Yusuf Bakıt tarafından hazırlanıp TÜBİTAK tarafından desteklenen “4005 - Bilim ve Toplum Yenilikçi Eğitim Uygulamaları” projeleri kapsamında “Yıldızlardan Yıldızsılara-2” projesi Pamukkale Tripolis Otelde gerçekleştirildi. TÜBİTAK Bilim ve Toplum Programları Müdürü Doç. Dr. Mustafa Orhan’ın da katıldığı projenin açılış günü etkinliklerine Merkezefendi Kaymakamı Şükrü Görücü, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Şener Bayram da katıldı.

 

 

 

Yıldızlardan Yıldızsılara-2 projesi TÜBİTAK-4005 projeleri kapsamında sunulan çoğunluğunu üniversitelerin oluşturduğu yaklaşık 150 proje arasından desteklenmeye değer bulunan 14 proje arasına girmeyi başardı. Proje ayrıca Ortaöğretim kurumları içinde desteklenen tek proje oldu. Proje kapsamında Temmuz ayında düzenlenen eğitimlere Türkiye genelinden yapılan başvurulara göre seçilen 35 Fizik öğretmeni ile 15 Fen Bilimleri öğretmenine Astronomi alanında teorik ve uygulamalı eğitim verildi.

 

 

 

Ayrıca uygulama atölyeleri kurularak, aynalı teleskop ve mercekli teleskop yapabilme, teleskop kullanabilme, Gökyüzü Fotoğrafçılığı, Güneş Saati, El Planetaryumu, İğne Deliği Kamera yöntemiyle güneş çapının hesaplanması v.b. çalışmaları yapıldı. Otel bahçesine kurulan ve ‘Castor’ adıyla bilinen 50 cm ayna çaplı el yapımı teleskop ile gökyüzü gözlemi yanında Nalan Kaynak Anadolu Lisesi Gözlemevi’nden derin uzay cisimleri gözlemleri de yapıldı.

 

 

 

Projenin son gecesinde ise, Antik Dönemde Astronomi çalışmaları uygulaması, Takım Yıldızlarının Mitolojik Hikayeleri “Biz Bu Saçları Değirmende Ağartmadık” başlığıyla Hierapolis Antik Tiyatroda oynandı. Milat öncesi ve sonrası dönemlerde yaşamış Astronom ve Filozoflar olan Aristotales, Pisagor, Thales, Batlamyus, Aristarkus ve Hypetia tarafından antik dönem kıyafetleri giyilerek astronomi konusundaki görüşleri teatral olarak canlandırıldı. Benzer şekilde Takım Yıldızlarının Mitolojik Hikâyeleri 8 öğretmen ve 1 akademisyenden oluşan ekip tarafından komedi-dram tarzında sunuldu. Tiyatro gösterisini katılımcıların yanında Pamukkale Üniversitesinden akademisyenler ile Hayırseverler izledi.

 

 

 

Projede, Astronominin uygulama alanı, tüm evren olduğundan yola çıkarak, katılımcılarla beraber gerçekleştirilecek etkinliklerle doğrudan gökyüzüne bakarak gökcisimlerini inceleyip ayrıntıları fark edebilmeyi öğreterek astronomi eğitiminde yeni bir yaklaşımın sunulması hedeflendiği uzmanlar tarafından açıklandı.

Yayın Tarihi: 08.08.2016