Page 73 - ÇINAR E-DERGİ 11. SAYI
P. 73
72 Denizli İl Millî Eğitim Müdürlüğü Çınar E-dergisi 11. Sayı Denizli İl Millî Eğitim Müdürlüğü Çınar E-dergisi 11. Sayı 73
KALE’DE
DAMAT ŞURASI
enizli’nin tarihi ve kültürel yönü öne çıkan ilçelerinden Kale’de, düğünler
perşembe gününden başlar, pazar gününe kadar sürer. Perşembe günü yani
Ddüğünün ilk gününe kesim günü adı verilip bu gün kız evinde başlar. Erkek
evinde ise düğün cuma günü başlar. Düğünde damadın en yakınında olan, düğünün
başlamasından bitişine kadar damadın yanından bir an olsun ayrılmayan, yemekten yol
kesimlerine kadar her şeyle ilgilenen, damada düğün esnasında her konuda yardımcı olan
kişilere “sağdıç” denilir.
Cuma günü, erkek evinde damat ve sağdıçları düğünün erkek evinde başlamasını da
ifade eden keşkek yapmaya, yöre diliyle keşkek dövmeye başlarlar. Büyük bir mermerin
bir kısmı oyulup içine buğday koyulup taş yardımıyla dövülür. Buğday dövüldükten
sonra, kız evindeki kadınlara göstermeye götürülür. Buğdayın dövülmesi beğenilmezse
dövülmeye tekrar devam edilip kadınlar dövülmesi yeterli diyene kadar devam eder. Bu
kadar emek verildiği için de günlük konuşmada zor olan bir işi ifade etmek için ‘’Emeğin
sağdıç emeğine döndü mü?’’ sorusunu kullanırlar.
Cumartesi ve pazar günü düğün devam eder ve müzikli merasimler yapılır. Pazartesi
gününe gelindiğinde damat sağdıçlarıyla birlikte kız evine damat şurası yemeye gider.
Kuzu veya kuzu etinin kaburga kısmına şura adını verirler. Yemek adını da buradan
alır. Hem lezzetli hem de daha değerli görüldüğü için kuzu veya oğlak eti seçilir. Bulgur,
pirinç, kıyma ve kuş üzümünden oluşan lezzetli bir iç pilav yapılır. Kaburga açılıp bu
pilavla doldurulur. İçi pilav dolu kaburga, daha sonra bir ip yardımıyla dikilir. Düdüklü
tencerede ya da ekmek fırınlarında kısık ateşte uzun süre pişirilir. Kız evi, gelenek ve
göreneklerine göre bu yemeyi hazırlamak zorundadır. Damat ve sağdıçlar da bu yemeyi
muhakkak yemeye giderler. Hatta düğünden sonra damat ve sağdıçlarına yöre ağzıyla
‘’Dokuz eyeden surayı yedin geldin mi?’’ diye sorulur.
Yapımı zor ama bir o kadar da lezzetli geleneksel bir yemek olan damat şurası, yöredeki
düğünlerin olmazsa olmazıdır.
Sinem KAÇMAZ GÜNGÖREN
Kale İlçe MEM Şube Müdürü V.