Page 38 - Çınar Dergisi 8. Sayı
P. 38
38 Denizli İl Millî Eğitim Müdürlüğü Çınar E-dergisi 8. Sayı Denizli İl Millî Eğitim Müdürlüğü Çınar E-dergisi 8. Sayı 39
SARAYKÖY’DE GELENEKSEL VE LEZZETLİ BİR YEMEK
YAPRAK SARMASI KÜLTÜRÜ
aprak sarması, bulgur ya da
ge bölgesi ve yemek sözcükleri aynı cümle içinde Ypirinç başta olmak üzere
Egeçiyorsa akıllara zeytinyağından başka bir şey çeşitli iç malzemelerin, genellikle
gelmez. Zeytinyağlı yemeklerin şahı da hiç şüphesiz adı asma yaprağı, beyaz lahana,
duyulduğunda bile ağız sulandıran yaprak sarmasından karalahana, dut yaprağı veya
başkası değildir. Bu yemeği yediden yetmişe herkesin kiraz yaprağının sarılmasıyla
bu kadar sevmesinin sebebi muhakkak bu topraklar ve yapılan bir yemektir. En bilineni,
bu kültürün ürünü olmasıdır. Yaprak sarması tamamen en sevileni ve en yaygın olanı ise
bizdendir ve tadı da bizim damaklarımıza aşinadır. elbette asma yaprağıyla olanıdır.
Peki, neden en çok asma yaprağı
kullanılır? Bu sorunun en geçerli
eytinyağlı yemekler yöremizde, bölgemizde,
Zşehrimizde vazgeçilmez olduğu gibi ilçemiz cevabı asma yaprağının uzun süre
saklanabilmesi ve bu yemeğe
Sarayköy’de de ayrı bir yeri vardır. Zeytinyağlı çok iyi uyum sağlayabilmesidir.
yaprak sarması da bu yemeklerin en başını çeker. Asma yapraklarının uzun süre
Çünkü Sarayköy aynı zamanda bir üzüm cennetidir. saklanabilmesi içinse salamura
Bu sebeple asma yapraklarının en tazeleri ve yöntemi kullanılmaktadır.
damaklara unutulmaz izler bırakanları bu topraklarda Salamura, asma yapraklarının
yetişmektedir.
çok daha uzun süre bozulmadan
dayanması için kullanılan bir
tekniktir. Yapraklar tuzlu suyun
içinde bekletilerek fermente
edilir. Bu süreç içerisinde yapraklar
ehrim insanı bu yaprakları kendi el emeğiyle yavaş yavaş olgunlaşır ve uygun
Şözenle hasat ederek o canım yaprak sarmaları koşullarda saklandığında daha
için hazır duruma getirirler. Bacılarımız en leziz uzun süre dayanır. İç malzeme
içleri hazırlarken analarımızın o maharetli elleriyle olarak bulgur ya da pirincin dışında
kalem gibi sarılır yapraklar. Sonrasında ise kâh bir soğan, salça, maydanoz, çeşitli
bayram sofrasında kâh bir düğün yemeğinde kâh baharatlar ve tercihe göre kıyma
bir ikindi çayının yanında konuklara ikram edilir. kullanılır. Yöremizde ise fıstık,
Hanemize yemekli bir misafir davet edeceksek kuş üzümü, tarçın, toz şeker gibi
yaprak sarması, sofralarımızın başköşesini ebepsiz yere buzdolabını açtığımızda malzemeler de kullanılmaktadır.
süsler. Skarşımızda kalem gibi yaprak sarmaları Yaprak sarma, sözde basit bir yemek gibi görünse de özde dikkat edilmesi gereken birçok püf noktası
görürsek dayanamayız ve hiçbir vasıtaya lüzum vardır. Öncelikle tercih edilecek yapraklar taze ve ince olmalıdır. Aksi durumda sert bir hâl alır ve
duymadan mutlaka tırtıklarız birkaç tane. Aynı yemesi zorlaşabilir. Bunun yanında iç harcın zenginliği de sarmadan sarmaya fark olacağını bizlere
zamanda anneler arasında bir itibar sebebidir gösterir. İç güzellik kadar dış görünüş de yaprak sarmalarda mühimdir. Bu yüzden kalem gibi ve eşit
yaprak sarması. Bu yüzdendir ki evin kızlarına boylarda sarılmış sarmalar damak zevki kadar göz zevki de vermelidir. Bol zeytinyağı, ekşi ve sarmanın
anneleri tarafından, yaprak sarmasının tüm püf yol arkadaşı yoğurt, bu yemeğin olmazsa olmazlarıdır.
noktaları itinayla öğretilir. Böylelikle nesilden Ülkemizin dört bir yanında severek tüketildiği gibi başka ülkelerde de sevilen bir yemek olmuştur
nesile aktarılır bu el lezzeti. Bütün bu yönleriyle yaprak sarması. Kaynağının Osmanlı mutfağı olduğu bilinen yaprak sarması pek çok kültürde de benzer
Sarayköy’ün yemek kültür ve geleneğinde isimlerle anılmaktadır. Tamamen bizden olması da ayrıca göğsümüzü kabartmaktadır.
vazgeçilmez bir yeri vardır yaprak sarmanın. Bir toplumun kültürünün önemli ögelerinden biridir muhakkak o ülkenin mutfağıdır. Bu bereketli
toprakların binlerce değerli, geleneksel ve lezzetli yemeği vardır. Bunlardan akla ilk gelenlerinden olan
yaprak sarmasının dünya durdukça sofralarımızda durması dileğiyle…
Canan AKYIDIZ
Sarayköy 24 Mayıs İlkokulu
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen