Page 43 - Çınar Dergisi 9.Sayı
P. 43

42  Denizli İl Millî Eğitim Müdürlüğü Çınar E-dergisi 9. Sayı  Denizli İl Millî Eğitim Müdürlüğü Çınar E-dergisi 9. Sayı  43

 KALE HALK EĞİTİMİ MERKEZİ İLE


 KALE’DE HAYAT BOYU ÖĞRENME  AŞÇI ÇIRAĞI-YAŞ PASTA YAPIMI KURSU

 Programlar;  Kurumumuzda yiyecek içecek hizmetleri alanında ilgi, istek ve talepler doğrultusunda aşçılık, yaş pasta yapımı,
 -Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve   pastacılık, Türk mutfağı, Gaziantep mutfağı, kantin işletmeciliği, servis elemanı kursumuz açılmaktadır.
 eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.  Derslerimizde uluslararası doğrama teknikleri, pişirme yöntemleri, ürün bilgisi, gıda ürünlerinin sağlıklı
 -Kurslarımızın her biri iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak uygulanmaktadır.  işlenmesi, hijyen ve sanitasyon, sunum ve tabaklama, prezantasyon konularını uygulamalı ve teorik olarak
 -Yıl sonunda; Hayat Boyu Öğrenme Haftası’nda sergi yapılmaktadır.    işlenmektedir.
 -Değerlendirme; yazılı, uygulamalı sınavlar veya varsa ödev ya da projelere göre yapılır.               Uygulamalı derslerde ayrıca yöreye özgü yemek kültürü, mevsimsel ürünler, güncel tarifler, coğrafi işaretli
 -Kurs programını başarı ile tamamlayanlara, kurs bitirme belgesi ve not döküm çizelgesi verilir. Ayrıca   ürünlere de yer verilmektedir. Sektörün ihtiyaç duyduğu kalifiyeli eleman, insan ilişkileri kuvvetli, sorumluluk
 Avrupa’nın dört bir yanında geçerli Europass Sertifikası almaktadır.  sahibi bireyler kazandırmayı hedeflemekteyiz.
          Kurslarımızı başarıyla bitiren kursiyerlerimiz pastane, kafe, otel, restoran, yemek fabrikası gibi iş yerlerinde

 ELDE TÜRK İŞLEMELERİ-TIĞ ÖRÜCÜLÜĞÜ-PARA KESESİ KURSU  çalışma imkânı bulmaktadır.
 El  Sanatları  Teknolojisi  alanında  açılan  bu  kurs,  Geleneksel  Türk  İşleme  Teknikleri  ve  işlemelerin  tarihi
 gelişimi de göz önünde bulundurularak yürütülürken kursiyerlerin; ilgi, ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda
 açılıyor.
 Kale’de önceden kültürel bağlamda dokuma, semer ve sepet örgücülüğü yapılırken son yıllarda makine, el
 sanatları, nakış ön plandadır. Kadınlarımız kurslara öncelikli olarak meslek edinme amacıyla katılmaktadırlar.
 Kale’de bulunan tekstil atölyesinde işe girmek için makine öğrenmeye gelip bu konuda kendini geliştirip işe
 başlayan birçok kursiyer olmuştur. Ayrıca Kale’de çeyiz yapma kültürü ön plandadır. Toplumda çeyizlerden
 yüksek beklentiden dolayı evlenecek kızların yaptığı çeyizlerin sayısı ve niteliği oldukça fazladır. Durum böyle
 olunca da çeyize konulan el işlerini öğrenmek kaçınılmaz olmuştur. Öğrenilen bu el işlerini; bazıları kendileri,
 aile bireyleri ya da hediye amacıyla yaparken bazıları da bunların satışını yaparak para kazanmaktadır.
 Çalışmayan kadınlarımız hem boş vakitlerini verimli geçirirken hem de aile bütçesine katkı sağlamış
 oluyorlar. Böylelikle ekonomik kazanç elde ederken bu konuda kendilerini geliştirenler; siparişler alarak,
 sosyal medyadan paylaşım ve satış yaparak, kendi sitelerini açarak kursun amacı olan, kadınlara iş imkânı,
 sağlanmış oluyor. Elbette kurslara sadece çalışmayan kadınlar katılım göstermiyor. Çalışıp boş vakitlerini
 değerlendirmek isteyenleri, emeklileri de bu kurslarda görmekteyiz.

 Kurs; deprem felaketinden sonra ihtiyaç sahiplerine göndermek üzere yapılan atkı, bere ve şapkaları deprem
 bölgesine göndererek güzel bir şeye vesile olmuş oldu.

         MEYVE AĞAÇLARI-ZEYTİN AĞACI-CEVİZ BUDAMA
         Kale’nin köylerinde temel geçim kaynağı tütündür. Bunun yanı sıra son yıllarda zeytincilik de artış
         göstermektedir. Köylerde zeytincilik yeni gelişmekte olan bir tarım faaliyeti olduğundan bu konuda
         özellikle de budanması konusunda bilgi ve tecrübe eksikliği yaşanmaktadır. Açılan kurslarla bu eksikliğin
         giderilmesi amaçlanmıştır. Kursta meyve ağaçları ve zeytin ağacının doğru budama yöntem ve tekniklerine
         yer verilmektedir.
         Kurslar; Özlüce Mahallesi, Karayayla Mahallesi, Gölbaşı Mahallesi, Doğan ve İnceğiz köylerinde açılmıştır.


         TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
         Milli Eğitim Bakanlığının Köy Yaşam Merkezi Projesi kapsamında Kayabaşı Mahallesinde yöre halkına eğitim
         düzenlenmektedir. İl-İlçe Tarım Müdürlüğü’nün de desteğiyle kekik, adaçayı yetiştiriciliği yaygınlaştırılıyor.
         Köylülerde geçim kaynağı olmuş durumda. Bunun en önemli nedeni ise bölgenin kekiklerinin daha temiz,
         yabancı otun olmaması ve kekiklerin genç olması. Bu nedenle de alıcılar daha fazla talep gösteriyor.
         Kurslarda kekik ve adaçayının; üretim, bakım ve teknik bilgileri öğretilirken iyi tarım uygulamaları, ilaçsız
 Fotoğraflar:  tarım ve Entegre ve Kontrol Ürün Yönetimi (EKÜY) projeleri de dahil edilerek kaliteli tarım ürünlerinin
 Halk Eğitim Müdürlüğü internet sitesi  üretilmesi amaçlanıyor.
 Yiyecek Fotoğrafları: Orhan ATALAY-Halk Eğitim Müdürlüğü-Yiyecek ve Içecek Hizmetleri     Sinem Kaçmaz Güngören
 Ağaç Budama Fotoğrafları: Gökhan SARIKAVAK-Halk Eğitim Müdürlüğü-Usta Öğretici         Sınıf  Öğretmeni
 El Sanatları Fotoğrafları: Serap YENER- Halk Eğitim Müdürlüğü-El Sanatları  Kale Ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü
   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48