Page 58 - bilim_dergisi
P. 58

Yüce ve Topal                 Denizli İl Millî Eğitim Müdürlüğü Bilim ve Eğitim Dergisi 1(1), 2025    *Bilge Nur YÜCE



              Sonuç olarak, biyo-plastiklerin tek kullanımlık ambalaj ürünlerinde kullanımı, sürdürülebilir bir gelecek için atılmış
              önemli  bir  adım  olabilir.  Bu  malzemelerin,  çevre  dostu  olmaları,  yenilenebilir  ürünlerden  üretilmeleri  ve  atıklar
              kullanıldığı  için  maliyetlerinin  düşük  olmasını  sağladığı  gibi  sebeplerle  ambalaj  tabakları  için  uygun  bir  seçenek
              olabilir.  Nişasta  bazlı  ambalaj  üretiminin  her  aşamasının  ayrıntılı  bir  şekilde  kapsamlı  bir  analizi,  özellikle  tek
              kullanımlık ambalajların değiştirilmesi için daha sürdürülebilir ve ölçeklenebilir çözümlerin geliştirilmesine katkıda
              bulunulmalıdır.


            Etik Beyanı

            Bu çalışmada, “Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi” kapsamında uyulması gerekli
            tüm kurallara uyulduğunu, bahsi geçen yönergenin “Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiğine Aykırı Eylemler” başlığı altında
            belirtilen eylemlerden hiçbirinin gerçekleştirilmediğini taahhüt ederiz.

            Kaynakça

              [1] Atalay, D., Türken, T. ve Erge, H. S. (2018). Pektin; kaynakları ve ekstraksiyon yöntemleri. Gıda / The Journal of
                 Food, 43(1), 1002–1018. https://doi.org/10.15237/gida.gd18089

              [2] Annapoorani,  S.  G.,  Nivedha,  R.  B.  ve  Devi,  S.  Y.  (2016).  Development  of  disposable  baby  diaper  with
                 microencapsulated natural fragrance finish. International Journal of Applied Research, 2(7), 685–687.
              [3] Ao, Z., ve Jane, J. (2007). Characterization and modeling of the a- and b-granule starches of wheat, triticale, and
                 barley. Carbohydrate Polymers, 67, 46–55.

              [4] Binici, H., Sevinç, A. H., Eken, M. ve Demirhan, C. (2014). Mısır koçanı katkılı ısı yalıtım malzemesi üretimi.
                 Çukurova     Üniversitesi   Mühendislik-Mimarlık    Fakültesi   Dergisi,    29(2),    13–26.
                 https://doi.org/10.21605/cukurovaummfd.242831
              [5] Finnie, S. M., Jeannotte, R., Morris, C. F. ve Faubion, J. M. (2010). Variation in polar lipid composition among
                 near-isogenic wheat lines possessing different puroindoline haplotypes. Journal of Cereal Science, 51, 66–72.

              [6] Guilbert, S., Gontard, N. ve Cuq, B. (1995). Technology and applications of edible protective films. Packaging
                 Technology and Science, 18, 339–346. https://doi.org/10.1002/pts.2770080607

              [7] Imam, S. H., Cinelli, P., Gordon, S. H. ve Chiellini, E. (2005). Characterization of biodegradable composite films
                 prepared from blends of poly (vinyl alcohol), cornstarch, and lignocellulosic fiber. Journal of Polymers and the
                 Environment, 13(1), 47–55.

              [8] Kaçmaz, V. ve Tiske İnan, S. S. (2023). Enzimatik çapraz bağlama yöntemiyle üretilen yenilebilir aktif protein
                 kaplamanın taze tavuk kanat etlerinin raf ömrü üzerine etkisi [Yüksek Lisans Tezi, Karamanoğlu Mehmetbey
                 Üniversitesi]. YÖK Tez Merkezi.

              [9] Kitz,  A.  ve  Dominguez-Villar,  M.  (2017).  Molecular  mechanisms  underlying  Th1-like  Treg  generation  and
                 function. Cellular and Molecular Life Sciences, 74(22), 4059–4075.

              [10] Kosuth, M., Mason, S. A. ve Wattenberg, E. V. (2018). Anthropogenic contamination of tap water, beer, and sea
                 salt. PLOS One, 13(4), e0194970. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0194970

              [11] Kuz, P. (2017). Nişasta bazlı biyoplastik malzemeler [Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi]. YÖK Tez
                 Merkezi.

              [12] Kyrikou, I. ve Briassoulis, D. (2007). Biodegradation of agricultural plastic films: A critical review. Journal of
                 Polymers and the Environment, 15, 125–150.

              [13] Makroo, H. A., Naqash, S., Saxena, J., Sharma, S., Majid, D. ve Dar, B. N. (2021). Recovery and characteristics of
                 starches  from  unconventional  sources  and  their  potential  applications:  A  review.  Applied  Food  Research,  1,
                 100001.








                                                                                                        49
   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63