Page 58 - bilim_dergisi
P. 58
Yüce ve Topal Denizli İl Millî Eğitim Müdürlüğü Bilim ve Eğitim Dergisi 1(1), 2025 *Bilge Nur YÜCE
Sonuç olarak, biyo-plastiklerin tek kullanımlık ambalaj ürünlerinde kullanımı, sürdürülebilir bir gelecek için atılmış
önemli bir adım olabilir. Bu malzemelerin, çevre dostu olmaları, yenilenebilir ürünlerden üretilmeleri ve atıklar
kullanıldığı için maliyetlerinin düşük olmasını sağladığı gibi sebeplerle ambalaj tabakları için uygun bir seçenek
olabilir. Nişasta bazlı ambalaj üretiminin her aşamasının ayrıntılı bir şekilde kapsamlı bir analizi, özellikle tek
kullanımlık ambalajların değiştirilmesi için daha sürdürülebilir ve ölçeklenebilir çözümlerin geliştirilmesine katkıda
bulunulmalıdır.
Etik Beyanı
Bu çalışmada, “Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi” kapsamında uyulması gerekli
tüm kurallara uyulduğunu, bahsi geçen yönergenin “Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiğine Aykırı Eylemler” başlığı altında
belirtilen eylemlerden hiçbirinin gerçekleştirilmediğini taahhüt ederiz.
Kaynakça
[1] Atalay, D., Türken, T. ve Erge, H. S. (2018). Pektin; kaynakları ve ekstraksiyon yöntemleri. Gıda / The Journal of
Food, 43(1), 1002–1018. https://doi.org/10.15237/gida.gd18089
[2] Annapoorani, S. G., Nivedha, R. B. ve Devi, S. Y. (2016). Development of disposable baby diaper with
microencapsulated natural fragrance finish. International Journal of Applied Research, 2(7), 685–687.
[3] Ao, Z., ve Jane, J. (2007). Characterization and modeling of the a- and b-granule starches of wheat, triticale, and
barley. Carbohydrate Polymers, 67, 46–55.
[4] Binici, H., Sevinç, A. H., Eken, M. ve Demirhan, C. (2014). Mısır koçanı katkılı ısı yalıtım malzemesi üretimi.
Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 29(2), 13–26.
https://doi.org/10.21605/cukurovaummfd.242831
[5] Finnie, S. M., Jeannotte, R., Morris, C. F. ve Faubion, J. M. (2010). Variation in polar lipid composition among
near-isogenic wheat lines possessing different puroindoline haplotypes. Journal of Cereal Science, 51, 66–72.
[6] Guilbert, S., Gontard, N. ve Cuq, B. (1995). Technology and applications of edible protective films. Packaging
Technology and Science, 18, 339–346. https://doi.org/10.1002/pts.2770080607
[7] Imam, S. H., Cinelli, P., Gordon, S. H. ve Chiellini, E. (2005). Characterization of biodegradable composite films
prepared from blends of poly (vinyl alcohol), cornstarch, and lignocellulosic fiber. Journal of Polymers and the
Environment, 13(1), 47–55.
[8] Kaçmaz, V. ve Tiske İnan, S. S. (2023). Enzimatik çapraz bağlama yöntemiyle üretilen yenilebilir aktif protein
kaplamanın taze tavuk kanat etlerinin raf ömrü üzerine etkisi [Yüksek Lisans Tezi, Karamanoğlu Mehmetbey
Üniversitesi]. YÖK Tez Merkezi.
[9] Kitz, A. ve Dominguez-Villar, M. (2017). Molecular mechanisms underlying Th1-like Treg generation and
function. Cellular and Molecular Life Sciences, 74(22), 4059–4075.
[10] Kosuth, M., Mason, S. A. ve Wattenberg, E. V. (2018). Anthropogenic contamination of tap water, beer, and sea
salt. PLOS One, 13(4), e0194970. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0194970
[11] Kuz, P. (2017). Nişasta bazlı biyoplastik malzemeler [Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi]. YÖK Tez
Merkezi.
[12] Kyrikou, I. ve Briassoulis, D. (2007). Biodegradation of agricultural plastic films: A critical review. Journal of
Polymers and the Environment, 15, 125–150.
[13] Makroo, H. A., Naqash, S., Saxena, J., Sharma, S., Majid, D. ve Dar, B. N. (2021). Recovery and characteristics of
starches from unconventional sources and their potential applications: A review. Applied Food Research, 1,
100001.
49