Page 55 - bilim_dergisi
P. 55

Yüce ve Topal                 Denizli İl Millî Eğitim Müdürlüğü Bilim ve Eğitim Dergisi 1(1), 2025    *Bilge Nur YÜCE

               özellikler açısından önemlidir (Annapoorani vd., 2016). Amiloz açısından zengin nişastalar daha fazla direnç, sertlik
               ve  kristalleşme  sunarken,  amilopektin  açısından  zengin  olanlar  esnekliği  artırır.  Biyoplastik  malzeme  içinde
               SAP’ların kullanımı ile biopalastiğin performansını önemli ölçüde etkilediği ve nişasta  formülasyonlarının belirli
               kullanımlara  göre  uyarlanması  sonucu  elde  edilen  biyoplastik  malzememizin  gerilme  mukavemetleri  polistiren
               numunesine göre yaklaşık üç kat arttığı Şekil 3.2’den görülmektedir.

               3.3. Doğal Süper Absorbans Katkılı Biyokompozitlerin Karakterizasyonu

               Üretilen SAP katkılı biyoplastiklerin % su emme oranları hesaplanması için kurumuş numuneden 3×3 kesitler alınıp
               tartıldı. Su içerisinde 24 saat bekletilerek tekrar tartıldı. Formülde yerine konularak % su emme oranı hesaplanmıştır
               (Şekil 3.3).

                                         20
                                                  16           16,1
                                         16                                 12,2
                                        % Su Emme  12 8






                                          4


                                          0
                                              Limon Kabuğu Greyfurt Kabuğu  Nar kabuğu
                                                             SAP Türü
                                        Şekil 3.3. SAP katkılı biyoplastiklerin % su emme oranları

               SAP katkılı biyoplastiklerin % su emme oranları limon, greyfurt ve nar kabuğundan elde edilen SAP’ların gram
               başına su emme değerlerine benzer şekilde veriler elde edilmiştir. SAP katkılı biyoplastiklerin % su emme oranları
               greyfurt > limon > nar kabuğu şeklinde olduğu Şekil 3.3’den görülmektedir.

               3.4. Doğal Süper Absorbans Katkılı Biyokompozitlerin Gıdalarda Kullanımı

               Kış sezonunda pahalı olduğu için ve satışta, saklamada, taşımada kolaylık olması için marketlerin paketlerde sattığı
               çeri domates tercih edilmiştir. Piyasada kullanılan polistiren tabaklardan deney grubu olarak üretilen biyokompozitler
               ebatlarında kesilmiştir. Çeri domates yerleştirilmiş ve streç film ile kaplanarak kontrol grubu oluşturulmuştur. Limon
               greyfurt ve nar kabuğu SAP katkılı biyokompozitlerin içine çeri domates yerleştirilmiş ve eşit miktar streç film ile
               kaplanmıştır. Oda şartlarında 10 gün gözlenen domatesler fotoğraflanarak izlenmiştir. (Resim 3.3).
               Resim  3.3’den  görüldüğü  üzere  polistiren  tabaklarda paketlenen  domateslerin 6. günde  bozulmaya  başladığı 10.
               günde  ise  kullanılamaz  halde  geldiği  tespit  edilmiştir.  Limon  SAP’ları  ile  üretilen  tabaklarda  10  gün  sonunda
               domatesin sağlam kaldığı görülmüştür. Greyfurt SAP’ları ile üretilen tabaktaki domateslerin sağlam olduğu sadece
               birinde streç filmin dometesin üzerine temas ettiği için bir miktar kararma olduğu gözlenmiştir. Nar SAP’ları ile
               üretilen tabaktaki domateslerin 10. gün sonunda yumuşadığı, kütle kaybına uğradığı ve yenilemez hale geldiği  tespit
               edilmiştir. Paulsen ve diğ. (2019) tarafından yapılan çalışmada çeri domateslerin raf ömrünün uzatılması amacıyla
               pasif MAP teknolojisi kullanılmış, delikli ve deliksiz ambalaj filmleri ile domateslerin fizikokimyasal, duyusal ve
               besinsel  kalitesi  üzerindeki  etkileri  değerlendirilmiştir.  Duyusal  kalite  analizleri  sonucunda,  deliksiz  PE'le
               paketlenmiş çeri domateslerin 7°C'de en az 21 gün raf ömrüne sahip olduklarını görmüşlerdir (Paulsen vd., 2019).
               SAP katkılı biyoplastiklerle yaptığımız çalışmamızda domateslerin oda sıcaklığında on güne kadar saklanabilme
               özelliği göstermesi elde ettiğimiz biyoplastiklerin gıda ambalajı olarak kullanılabileceğini göstermektedir.


















               46
   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60