Page 55 - bilim_dergisi
P. 55
Yüce ve Topal Denizli İl Millî Eğitim Müdürlüğü Bilim ve Eğitim Dergisi 1(1), 2025 *Bilge Nur YÜCE
özellikler açısından önemlidir (Annapoorani vd., 2016). Amiloz açısından zengin nişastalar daha fazla direnç, sertlik
ve kristalleşme sunarken, amilopektin açısından zengin olanlar esnekliği artırır. Biyoplastik malzeme içinde
SAP’ların kullanımı ile biopalastiğin performansını önemli ölçüde etkilediği ve nişasta formülasyonlarının belirli
kullanımlara göre uyarlanması sonucu elde edilen biyoplastik malzememizin gerilme mukavemetleri polistiren
numunesine göre yaklaşık üç kat arttığı Şekil 3.2’den görülmektedir.
3.3. Doğal Süper Absorbans Katkılı Biyokompozitlerin Karakterizasyonu
Üretilen SAP katkılı biyoplastiklerin % su emme oranları hesaplanması için kurumuş numuneden 3×3 kesitler alınıp
tartıldı. Su içerisinde 24 saat bekletilerek tekrar tartıldı. Formülde yerine konularak % su emme oranı hesaplanmıştır
(Şekil 3.3).
20
16 16,1
16 12,2
% Su Emme 12 8
4
0
Limon Kabuğu Greyfurt Kabuğu Nar kabuğu
SAP Türü
Şekil 3.3. SAP katkılı biyoplastiklerin % su emme oranları
SAP katkılı biyoplastiklerin % su emme oranları limon, greyfurt ve nar kabuğundan elde edilen SAP’ların gram
başına su emme değerlerine benzer şekilde veriler elde edilmiştir. SAP katkılı biyoplastiklerin % su emme oranları
greyfurt > limon > nar kabuğu şeklinde olduğu Şekil 3.3’den görülmektedir.
3.4. Doğal Süper Absorbans Katkılı Biyokompozitlerin Gıdalarda Kullanımı
Kış sezonunda pahalı olduğu için ve satışta, saklamada, taşımada kolaylık olması için marketlerin paketlerde sattığı
çeri domates tercih edilmiştir. Piyasada kullanılan polistiren tabaklardan deney grubu olarak üretilen biyokompozitler
ebatlarında kesilmiştir. Çeri domates yerleştirilmiş ve streç film ile kaplanarak kontrol grubu oluşturulmuştur. Limon
greyfurt ve nar kabuğu SAP katkılı biyokompozitlerin içine çeri domates yerleştirilmiş ve eşit miktar streç film ile
kaplanmıştır. Oda şartlarında 10 gün gözlenen domatesler fotoğraflanarak izlenmiştir. (Resim 3.3).
Resim 3.3’den görüldüğü üzere polistiren tabaklarda paketlenen domateslerin 6. günde bozulmaya başladığı 10.
günde ise kullanılamaz halde geldiği tespit edilmiştir. Limon SAP’ları ile üretilen tabaklarda 10 gün sonunda
domatesin sağlam kaldığı görülmüştür. Greyfurt SAP’ları ile üretilen tabaktaki domateslerin sağlam olduğu sadece
birinde streç filmin dometesin üzerine temas ettiği için bir miktar kararma olduğu gözlenmiştir. Nar SAP’ları ile
üretilen tabaktaki domateslerin 10. gün sonunda yumuşadığı, kütle kaybına uğradığı ve yenilemez hale geldiği tespit
edilmiştir. Paulsen ve diğ. (2019) tarafından yapılan çalışmada çeri domateslerin raf ömrünün uzatılması amacıyla
pasif MAP teknolojisi kullanılmış, delikli ve deliksiz ambalaj filmleri ile domateslerin fizikokimyasal, duyusal ve
besinsel kalitesi üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Duyusal kalite analizleri sonucunda, deliksiz PE'le
paketlenmiş çeri domateslerin 7°C'de en az 21 gün raf ömrüne sahip olduklarını görmüşlerdir (Paulsen vd., 2019).
SAP katkılı biyoplastiklerle yaptığımız çalışmamızda domateslerin oda sıcaklığında on güne kadar saklanabilme
özelliği göstermesi elde ettiğimiz biyoplastiklerin gıda ambalajı olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
46