Page 53 - bilim_dergisi
P. 53
Yüce ve Topal Denizli İl Millî Eğitim Müdürlüğü Bilim ve Eğitim Dergisi 1(1), 2025 *Bilge Nur YÜCE
2.6. Hesaplamalar
Doğal SAP’ların gıdaların bozunması sırasında oluşan nemi tutması için biyoplastik içerisinde su emme oranları
hesaplanmıştır. Bu amaçla 3x3 ebatlarındaki kesitler tartılmış ve 24 saat su içerisinde bekletilerek tekrar tartılmıştır.
Denklem 1’de verilen bağıntı yardımıyla doğal SAP’ların % su emme değerleri hesaplamıştır.
% = 2 − 1 100 (1)
1
Burada 1 , numunenin kuru ağırlığını ve 2 , numunenin su emme işlemi sonrası, yani 24 saat suda bekletildikten
sonraki tartılmış ağırlığını belirtmektedir.
2.7. Biyoplastiklerin Biyobozunurluk Testleri
Üretilen SAP’lar ile hazırlanan biyokompozitlere domatesler yerleştirilmiş ve üzeri streç film ile kaplanmıştır. Kontrol
grubu olarak ise piyasada kullanılan polistiren tabaktan eşit büyüklükte kesilen parça üzerine domates yerleştirilmiş ve
streç film ile sarılmıştır. Oda koşullarında saklanan numuneler 10 gün boyunca organoleptik olarak gözlemlenmiştir.
3.3. Bulgular ve Tartışmalar
3.1 Biyoplastiklerin Üretimi
Deneysel çalışmalarda biyoplastikleri sentezlemek için ön çalışmalar yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonunda elde
ettiğimiz verilere göre en uygun bulunan formül ile biyoplastik üretimi gerçekleştirilmiştir. Üretilen biyoplastiklere
şekil verebilmek için petri kapları kullanılmıştır. Biyopastik malzeme kullanılacak kalınlığa göre petri kaplarına
dökülerek oda sıcaklığında kurutulmuştur (Resim 3.1). Biyoplastiklerin içerisine nötr olması için eklenen NaOH
çözeltisi ile beraber 5 g limon kabuğu SAP eklenmiş ve beş örnek petri kabında kalıplanmıştır. Resim 3.1’den
görüldüğü üzere biyoplastik malzemenin kalınlığı artıkça şeffaflık azalmakta ve renk koyulaşmaktadır. Aynı şekilde
hazırlanan biyoplastiğe 5 g greyfurt kabuğu SAP eklenirken, son ürüne 5 g nar kabuğu SAP eklenmiştir. Oda
sıcaklığında aynı kalınlıkta üretilen örnekler karakterizasyon ve gıda paketlemekte kullanılmıştır (Resim 3.2)
Biyoplastik malzemenin içerisine öğütülmüş SAP’lar konulduktan sonra malzemenin renginin değiştiği gözlenmiştir.
Resim 3.1. Biyoplastiklerin 3 farklı kalınlıkta üretilmesi (Kalınlık A:0,5cm ,B:1cm, C:1,5cm)
Resim 3.2. SAP katkılı biyoplastiklerin üretilmesi (C:limon SAP, B:greyfurt SAP,A:nar SAP)
3.2. Doğal Süper Absorbansların Karakterizasyonu
Limon, greyfurt ve nar kabuğundan elde edilen SAP’ların maksimum su emme oranları hesaplanarak elde edilen
veriler Tablo 3.1 ve Şekil 3.1’de verilmiştir.
44