Page 53 - bilim_dergisi
P. 53

Yüce ve Topal                 Denizli İl Millî Eğitim Müdürlüğü Bilim ve Eğitim Dergisi 1(1), 2025    *Bilge Nur YÜCE

              2.6. Hesaplamalar

              Doğal  SAP’ların  gıdaların  bozunması  sırasında  oluşan  nemi  tutması  için  biyoplastik  içerisinde  su  emme  oranları
              hesaplanmıştır. Bu amaçla 3x3 ebatlarındaki kesitler tartılmış ve 24 saat su içerisinde bekletilerek tekrar tartılmıştır.
              Denklem 1’de verilen bağıntı yardımıyla doğal SAP’ların % su emme değerleri hesaplamıştır.
                                %               =     2 −   1   100                     (1)
                                                1
              Burada    1 , numunenin kuru ağırlığını ve    2 , numunenin su emme işlemi sonrası, yani 24 saat suda bekletildikten
              sonraki tartılmış ağırlığını belirtmektedir.

              2.7. Biyoplastiklerin Biyobozunurluk Testleri

              Üretilen SAP’lar ile hazırlanan biyokompozitlere domatesler yerleştirilmiş ve üzeri streç film ile kaplanmıştır. Kontrol
              grubu olarak ise piyasada kullanılan polistiren tabaktan eşit büyüklükte kesilen parça üzerine domates yerleştirilmiş ve
              streç film ile sarılmıştır. Oda koşullarında saklanan numuneler 10 gün boyunca organoleptik olarak gözlemlenmiştir.



               3.3. Bulgular ve Tartışmalar

               3.1 Biyoplastiklerin Üretimi
               Deneysel çalışmalarda biyoplastikleri sentezlemek için ön çalışmalar yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonunda elde
               ettiğimiz verilere göre en uygun bulunan formül ile biyoplastik üretimi gerçekleştirilmiştir. Üretilen biyoplastiklere
               şekil verebilmek için petri kapları kullanılmıştır. Biyopastik malzeme kullanılacak kalınlığa göre petri kaplarına
               dökülerek oda sıcaklığında kurutulmuştur (Resim 3.1). Biyoplastiklerin içerisine nötr olması için eklenen NaOH
               çözeltisi ile beraber 5 g limon kabuğu SAP eklenmiş ve beş örnek petri kabında kalıplanmıştır.  Resim 3.1’den
               görüldüğü üzere biyoplastik malzemenin kalınlığı artıkça şeffaflık azalmakta ve renk koyulaşmaktadır.  Aynı şekilde
               hazırlanan biyoplastiğe  5  g greyfurt  kabuğu  SAP  eklenirken,  son ürüne  5 g  nar  kabuğu  SAP  eklenmiştir.    Oda
               sıcaklığında  aynı  kalınlıkta  üretilen  örnekler  karakterizasyon  ve  gıda  paketlemekte  kullanılmıştır  (Resim  3.2)
               Biyoplastik malzemenin içerisine öğütülmüş SAP’lar konulduktan sonra malzemenin renginin değiştiği gözlenmiştir.

















                            Resim 3.1. Biyoplastiklerin 3 farklı kalınlıkta üretilmesi (Kalınlık A:0,5cm ,B:1cm, C:1,5cm)

















                            Resim 3.2. SAP katkılı biyoplastiklerin üretilmesi (C:limon SAP, B:greyfurt SAP,A:nar SAP)

               3.2. Doğal Süper Absorbansların Karakterizasyonu
               Limon, greyfurt ve nar kabuğundan elde edilen SAP’ların maksimum su emme oranları hesaplanarak elde edilen
               veriler Tablo 3.1 ve Şekil 3.1’de verilmiştir.







               44
   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58