Page 54 - bilim_dergisi
P. 54

Yüce ve Topal                 Denizli İl Millî Eğitim Müdürlüğü Bilim ve Eğitim Dergisi 1(1), 2025    *Bilge Nur YÜCE


                                     SAP         Miktar    Doymuş su emme     Gram Başına
                                                   (g)           (mL)        Su Emme (mL)
                                Limon Kabuğu        10           118              11,80
                                Greyfurt Kabuğu     10           120              12,00
                                Nar Kabuğu          10           115              11,50
                          Tablo 3.1. Limon, greyfurt ve nar kabuğundan elde edilen SAP’ların maksimum su emme oranları.























                      Şekil 3.1. Limon, greyfurt ve nar kabuğundan elde edilen SAP’ların maksimum su emme oranlarının grafiği
               Tablo 1 ve Şekil 1’den görüldüğü üzere gram başına su emme miktarlarının greyfurt kabuğu>limon kabuğu>nar
               kabuğu olduğu tespit edilmiştir. Her üç SAP numunesinin gram başına su emme değerlerinin birbirine yakın olması
               nedeniyle biyoplastiklerde kullanılmasına karar verilmiştir. Günümüzde kullanılan süper emici polimerler sodyum
               akrilat,  potasyum  akrilat  ya  da  alkil  akrilat  gibi  çok  küçük  partiküllü  çapraz  bağlı  poliakrilat  polimerlerdir.  Bu
               polimerler genellikle granül şeklinde kullanılırlar. Doğada tam bozulmadıkları için çevre kirliliğine neden olmaktadır
               (Tharanathan, 2003). Doğal polimerler sentetik polimerler gibi 100 katı sıvıyı absorbe edemez. Besinlerin fazla sıvı
               kaybetmesi kütle kaybına neden olacağından gıdalarda üretilen doğal polimerlerin kullanımı daha uygundur.

               3.2. SAP Katkılı Doğal Süper Absorbansların Gerilme Mukavemeti

               Üretilen  SAP  katkılı  biyoplastiklerden  3x3  cm  ölçülerinde  örnekler  kesilmiş  ve  NOVA5000  kuvvet  sensörü  ile
               gerilme mukavemetleri ölçülerek elde edilen veriler Şekil 3.2’de verilmiştir.

                                       200     180        175
                                                                    160
                                      Gerilme Mukavemeti (N)  100              60
                                       150





                                        50


                                         0
                                              Limon     Greyfurt  Nar kabuğu  Polistiren
                                              Kabuğu    Kabuğu
                                                       SAP ve Polistiren (3x3 cm)
                          Şekil 3.2. Sap katkılı biyoplastik numunelerinin polistiren gerilme mukavemeti ile karşılaştırılması

               Nişasta,  iki  ana  yapıda  düzenlenmiş  glikoz  ünitelerinden  oluşan  bir  polisakkarittir:  amiloz  ve  amilopektin.  Bu
               moleküller, yapı ve moleküler boyutlar arasındaki oran, kökene göre değişir. Farklı kaynaklardan gelen nişastalar ve
               ayrıca her bir nişasta türü, kimyasal bileşimlerinde (α-glukanlar, nem, lipitler, proteinler ve fosforlanmış kalıntılar)
               ve bileşenlerinin yapısında (Tester vd., 2004) çeşitlilik gösterir; bu, nişasta granüllerinin yüzeyi, sertliği (Finnie vd.,
               2010) ve kristalinite (Ao ve Jane, 2007) ile ilişkilidir. Amiloz, amilopektinin kristalitlere paketlenmesini ve nişasta
               granülleri  içindeki  kristalin  lamellerin  organizasyonunu  etkiler.  Bu,  şişme  ve  jelatinleşme  gibi  su  alımıyla  ilgili




                                                                                                        45
   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59