Page 44 - Çınar
P. 44

44           Denizli İl Millî Eğitim Müdürlüğü Çınar E-dergisi 7. Sayı                                                                         Denizli İl Millî Eğitim Müdürlüğü Çınar E-dergisi 7. Sayı         45
        BEKİLLİ' DE PEKMEZCİLİK

















                                                                                                                                                                           Enerji vermesi, iştah açması belirgin özelliklerindendir.
                                                                                                                                                                           Gebelikte bebek gelişimi ve anne adayları için çok faydalıdır.
                                                                                                                                                                           Ayrıca mide, bağırsak ve böbrekler üzerinde olumlu etkileri
                                                                                                                                                                           vardır. Damar sertliğine iyi gelir ve kan dolaşımını kolaylaştırır.
                                                                                                                                                                           Kansızlığa ve çeşitli hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir.
                                                                                                                                                                           Sağlıklı beslenme koşullarında da şeker yerine alternatif olarak
                                                                                                                                                                           kullanılabilecek doğal bir tatlandırıcıdır. Üzüm pekmezi
                                                                                                                                                                           olgunlaşan üzümlerden yapılır. Beyaz, siyah fark etmez fakat
                                                                                                                                                                           siyah üzüm pekmezi çok aranan bir pekmezdir. Toplanan
                                                                                                                                                                           üzümler; betondan veya içi oyulan taştan yapılan, salk (üzüm
                                                                                                                                                                           sıkma yeri) denilen yerlerde torbalara koyularak, ayağa
                                                                                                                                                                           giyilen  çizmelerle  sıkılır.  Bu geleneksel  yöntemin  yanında
                                                                                                                                                                           üzümler basınçlı makinelerle (mengene) sıkılıp üzümlerin
                                                                                                                                                                           şırası (suyu) çıkarılır. Çıkarılan şıra süzüldükten sonra
                                                                                                                                                                           kazanlarda pekmez toprağı ile kaynatılır. İyice kaynatılan
                                                                                                                                                                           şıra süzülüp dinlenmesi için geniş kaplara konulur ve üzeri
                                                                                                                                                                           güneş alacak şekilde örtülerek güneşte birkaç gün bekletilir
        Ege Bölgesi'nin iç bölümlerinde yer alan Bekilli ilçemiz, Denizli ilinin kuzeyinde ve Denizli'ye 86 km, Uşak                                                       ve olgunlaşan pekmez süzülerek kaplara konur ve yenilecek
        iline ise 83 km uzaklıktadır. İlçenin kuzeyinde Karahallı ilçesi, güneyinde Çal ilçesi, batısında Ulubey ilçesi ve                                                 duruma getirilir.
        doğusunda da Çivril İlçesi bulunmaktadır. Toplam yüzölçümü 319 km², rakımı ise 850 m'dir. Etrafı tepelerle                                                         Belirli bir dinlenme süresinden sonra tüketilmeye hazır hâle
        çevrilidir. Bekilli coğrafi konum olarak Akdeniz ikliminin, karasal iklime geçiş yaptığı bir noktadadır. Yazları                                                   gelen  üzüm  pekmezini  her  gün  bir  tatlı  kaşığı  tüketmek
        sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı olan bir iklime sahiptir. Yağışlar genellikle ilkbahar ve sonbahar                                                        vücudunuza ve hayatınıza yapabileceğiniz en büyük iyiliktir.
        aylarında görülmektedir. Bekilli ve köylerinde tepelerde yer yer çamlıklar ve meşelikler bulunmaktadır.
        Büyük Menderes Irmağı vadisinde görülen Akdeniz ikliminin etkisi ile makilik bir yapı ile beraber zengin
        bir bitki örtüsü oluşmuştur. İşlenebilir arazi üzerinde bol miktarda üzüm bağları ve badem, ceviz, armut,
        kiraz gibi meyve ağaçları vardır.






                                                                           İlçe merkeziyle mahallelerinde
                                                                           çalışma hayatı genel olarak                                                                                    Nurten KARATAŞ
                                                                           tarıma dayalıdır. İlçe merkezinde                                                                              Bekilli Mehmet Ali Ülker Halk Eğitimi Merkezi
                                                                           4 adet sirke, 2 adet pekmez                                                                                    El Sanatları Teknolojisi Öğretmeni
                                                                           imalathanesi    bulunmaktadır.
                                                                           Üzüm pekmezi, üzümden elde
                                                                           edilen pekmez türüdür.
   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49