Page 45 - Çınar
P. 45

44  Denizli İl Millî Eğitim Müdürlüğü Çınar E-dergisi 7. Sayı  Denizli İl Millî Eğitim Müdürlüğü Çınar E-dergisi 7. Sayı  45
 BEKİLLİ' DE PEKMEZCİLİK

















                                                    Enerji vermesi, iştah açması belirgin özelliklerindendir.
                                                    Gebelikte bebek gelişimi ve anne adayları için çok faydalıdır.
                                                    Ayrıca mide, bağırsak ve böbrekler üzerinde olumlu etkileri
                                                    vardır. Damar sertliğine iyi gelir ve kan dolaşımını kolaylaştırır.
                                                    Kansızlığa ve çeşitli hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir.
                                                    Sağlıklı beslenme koşullarında da şeker yerine alternatif olarak
                                                    kullanılabilecek doğal bir tatlandırıcıdır. Üzüm pekmezi
                                                    olgunlaşan üzümlerden yapılır. Beyaz, siyah fark etmez fakat
                                                    siyah üzüm pekmezi çok aranan bir pekmezdir. Toplanan
                                                    üzümler; betondan veya içi oyulan taştan yapılan, salk (üzüm
                                                    sıkma yeri) denilen yerlerde torbalara koyularak, ayağa
                                                    giyilen  çizmelerle  sıkılır.  Bu geleneksel  yöntemin  yanında
                                                    üzümler basınçlı makinelerle (mengene) sıkılıp üzümlerin
                                                    şırası (suyu) çıkarılır. Çıkarılan şıra süzüldükten sonra
                                                    kazanlarda pekmez toprağı ile kaynatılır. İyice kaynatılan
                                                    şıra süzülüp dinlenmesi için geniş kaplara konulur ve üzeri
                                                    güneş alacak şekilde örtülerek güneşte birkaç gün bekletilir
 Ege Bölgesi'nin iç bölümlerinde yer alan Bekilli ilçemiz, Denizli ilinin kuzeyinde ve Denizli'ye 86 km, Uşak   ve olgunlaşan pekmez süzülerek kaplara konur ve yenilecek
 iline ise 83 km uzaklıktadır. İlçenin kuzeyinde Karahallı ilçesi, güneyinde Çal ilçesi, batısında Ulubey ilçesi ve   duruma getirilir.
 doğusunda da Çivril İlçesi bulunmaktadır. Toplam yüzölçümü 319 km², rakımı ise 850 m'dir. Etrafı tepelerle   Belirli bir dinlenme süresinden sonra tüketilmeye hazır hâle
 çevrilidir. Bekilli coğrafi konum olarak Akdeniz ikliminin, karasal iklime geçiş yaptığı bir noktadadır. Yazları   gelen  üzüm  pekmezini  her  gün  bir  tatlı  kaşığı  tüketmek
 sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı olan bir iklime sahiptir. Yağışlar genellikle ilkbahar ve sonbahar   vücudunuza ve hayatınıza yapabileceğiniz en büyük iyiliktir.
 aylarında görülmektedir. Bekilli ve köylerinde tepelerde yer yer çamlıklar ve meşelikler bulunmaktadır.
 Büyük Menderes Irmağı vadisinde görülen Akdeniz ikliminin etkisi ile makilik bir yapı ile beraber zengin
 bir bitki örtüsü oluşmuştur. İşlenebilir arazi üzerinde bol miktarda üzüm bağları ve badem, ceviz, armut,
 kiraz gibi meyve ağaçları vardır.






 İlçe merkeziyle mahallelerinde
 çalışma hayatı genel olarak                                       Nurten KARATAŞ
 tarıma dayalıdır. İlçe merkezinde                                 Bekilli Mehmet Ali Ülker Halk Eğitimi Merkezi
 4 adet sirke, 2 adet pekmez                                       El Sanatları Teknolojisi Öğretmeni
 imalathanesi  bulunmaktadır.
 Üzüm pekmezi, üzümden elde
 edilen pekmez türüdür.
   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50