Page 52 - bilim_dergisi
P. 52

Yüce ve Topal                 Denizli İl Millî Eğitim Müdürlüğü Bilim ve Eğitim Dergisi 1(1), 2025    *Bilge Nur YÜCE

            2. Materyal ve Metot

            2.1. Meyve Kabukların Hazırlanması

            Meyve kabukları evsel atıklardan ve gıda işletmelerinden toplandı. Toplanan kabuklar 1 saat  % 5’lik sodyum metabisülfit
            (Na2S2O3) çözeltisinde bekletildi. Meyve kabukları güneş ışığı gören (UV içermesi için) bir kapalı ortamda kurutuldu.
            Kurutulan kabuklar öğütücü yardımıyla parçalandı ve öğütülmüş kabuk parçaları elenerek ince taneliler ayrıldı (Resim
            2.1).
















                                    Resim 2.1. Nar, greyfurt ve limon kabukların hazırlanma aşamaları

            2.2. Kabukların Çapraz Bağlanması

            Ön işlem görmüş kabuklara 40 mL limon suyu ve 500 mL saf su eklenerek bir saat bekletildi. 45 dakika kaynatılarak
            pektin oluşumu sağlandı. Çapraz bağlama reaksiyonu için oluşan pektinlerin üzerine CaCl₂ eklendi ve 1 saat bekletildikten
            sonra 70℃’de etüvde 2 saat kurutuldu. Üretilen çapraz bağlanmış kabuklar hava sızdırmaz kapaklı kavanozlar içinde
            deneysel işlemlerde kullanılana kadar muhafaza edildi.

            2.3. Doğal Süper Absorbansların Su Emme Testleri Su tutma kapasitesi (ıslatma yöntemi)

             Birim  zamanda  su  emici  polimerin  birim  kütlesi  başına  su  emme  oranı  olarak  tanımlanır.  Hazırlanan  doğal  süper
            absorbansların su tutma kapasitesini hesaplamak için SAP’lar tartılarak behere konuldu. Beher içindeki SAP’lar su ile
            doyma sağlanana kadar içerisine su ilavesi yapıldı. Eklenen su miktarı hesaplanarak, SAP’ların birim zamanda ne kadar
            suyu absorbe ettiği bulundu.

            2.4. Biyoplastiklerin Üretimi

            25 g mısır nişastası tartılmış ve üzerine 250 mL saf su eklenmiştir. Nişasta ve saf su 200 rpm’de manyetik karıştırıcıda 5
            dakika karıştırıldıktan sonra karşım üzerine 30 mL 0,10 M hidroklorik asit ve 20 mL gliserin eklenerek karıştırmaya 5
            dakika  devam  edilmiştir.  Karıştırma  esnasında  çözelti  sıcaklığının  60℃’yi  geçmemesine  dikkat  ederek,  30  dakika
            ısıtılmıştır. Çözelti pH’nı nötralleştirmek için çözelti içine 30 mL 0,10 M NaOH çözeltisi eklenmiştir. Üretilen biyoplastik
            çözeltisi petri kaplarına dökülerek, oda sıcaklığında kurutulmuştur. Kalınlığına karar verilen ölçüde çözeltiye NaOH
            eklenirken içerisine önceden hazırlanan öğütülmüş ayı ayrı 5 g limon kabuğu SAP, 5 g greyfurt kabuğu SAP ve 5 g nar
            kabuğu SAP ile karıştırılarak 3 çeşit biyokompozit üretimi gerçekleştirilmiştir.

            2.5. Doğal Süper Absorbans Katkılı Biyokompozitlerin Karakterizasyonu

            Üretilen üç çeşit SAP katkılı biyoplastiklerden 3x3 cm ebatlarında kesilmiş ve bu kesitlerin NOVA5000 (Resim 2.2)
            setinin kuvvet sensörü ile Newton biriminden mukavemetleri hesaplanmıştır.

















                                  Resim 2.2.  Gerilme mukavemet ölçümünde kullanılan cihaz (NOVA500).



                                                                                                        43
   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57