Page 49 - bilim_dergisi
P. 49

Denizli
            İl Millî Eğitim Müdürlüğü
            Bilim ve Eğitim Dergisi                                                          Denizli

                                                              Provincial Directorate of National Education
                                                  Journal of Science and Education





              Denizli İl Millî Eğitim Müdürlüğü                          Denizli Provincial Directorate of National Education
              Bilim ve Eğitim Dergisi                                                Journal of Science and Education
              Cilt 1, Sayı 1, 3061-9645, 2025                                      Volume 1, Issue 1, 3061-9645, 2025





                  Doğal SAP’lardan Biyokompozit Paket Üretimi ve Domateste Kullanılabilirliğinin
                                                      Araştırılması
                                                                           2
                                                            *1
                                              Bilge Nur YÜCE , Ferat TOPAL
                                    1 Özel Rüzgar Fen Lisesi, Bağlar, 21090, Diyarbakır, Türkiye
                                        1 (ORCID: https://orcid.org/0009-0001-8741-5254)
                               2 Şemsettin Karahisarı Ortaokulu, Merkez, 03200, Afyonkarahisar, Türkiye
                                        2  (ORCID: https://orcid.org/0000-0002-7855-5845)
                   (Alınış / Received: 05.01.2025, Kabul / Accepted: 30.01.2025, Online Yayınlanma / Published Online: 31.01.2025)
            *yucemny@hotmail.com, ferrix4@gmail.com
               Öz:
               Bu  çalışmada  plastik  kirliliğini  önleyen,  gıdaların  daha  uzun  süre  bozulmadan  kalmasını  sağlayan  kompozit
               ambalajlar üretilmiştir. Bu ambalajlarda bozulmaya neden olan veya bozulma sırasında ortaya çıkan su moleküllerini
               absorplayacak  doğal  süper  emici  polimerler  evsel  veya  fabrika  atığı  olan  limon,  greyfurt  ve  nar  kabuklarından
               üretilmiştir. Karakterizasyonu yapılan bu süper emiciler biyoplastik ile karıştırılmıştır. Üretilen kompozit tabakların
               bozunma, su emme ve dayanım testleri gerçekleştirilmiştir. Değerlerin birbirine yakın olmasından dolayı 3 deney
               grubu ile çeri domatesler paketlenmiş ve oda koşullarında 10 gün süre boyunca test edilmiştir. Kontrol grubu polistiren
               tabaktaki domateslerin 6. günde bozulduğu görülürken, limon kabuğu ve greyfurt kabuğundan elde edilen süper emici
               polimer katkılı biyokompozit tabaklarda gıdalar sağlam bir şekilde 10 gün saklandığı tespit edilmiştir.
               Anahtar Kelimeler
               Nişasta, Biyoplastik, Süper emici polimer, Biobozunurluk, Domates


             Production of Biocomposite Packages from Natural SAPs and Investigation of Their Usability
                                                      in Tomatoes


               Abstract:
               In this study, composite packages that prevent plastic pollution and maintain food integrity for a prolonged period
               were produced. Natural superabsorbent polymers, which absorb water molecules that cause spoilage or are formed
               during spoilage in these packages, were produced from lemon, grapefruit, and pomegranate peels, which are domestic
               or factory waste. These characterized super-absorbents were mixed with bioplastic. The composite plates were then
               subjected to a series of analytical tests, including degradation, water absorption, and durability assessments. The
               experimental setup involved the packaging of cherry tomatoes in the plates under study, with 3 distinct groups of
               plates being tested under ambient conditions over a period of 10 days. It was observed that the tomatoes in the control
               group, which were packaged in polystyrene, deteriorated on the 6. day. However, it was determined that the tomatoes
               stored in the bio-composite plates, which had been treated with super-absorbent polymers derived from lemon peel
               and grapefruit peel, remained stable and were safely stored for a period of 10 days.
               Keywords
               Starch, Bioplastic, Super absorbent polymer, Biodegrability, Tomato













               40
   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54