Page 49 - bilim_dergisi
P. 49
Denizli
İl Millî Eğitim Müdürlüğü
Bilim ve Eğitim Dergisi Denizli
Provincial Directorate of National Education
Journal of Science and Education
Denizli İl Millî Eğitim Müdürlüğü Denizli Provincial Directorate of National Education
Bilim ve Eğitim Dergisi Journal of Science and Education
Cilt 1, Sayı 1, 3061-9645, 2025 Volume 1, Issue 1, 3061-9645, 2025
Doğal SAP’lardan Biyokompozit Paket Üretimi ve Domateste Kullanılabilirliğinin
Araştırılması
2
*1
Bilge Nur YÜCE , Ferat TOPAL
1 Özel Rüzgar Fen Lisesi, Bağlar, 21090, Diyarbakır, Türkiye
1 (ORCID: https://orcid.org/0009-0001-8741-5254)
2 Şemsettin Karahisarı Ortaokulu, Merkez, 03200, Afyonkarahisar, Türkiye
2 (ORCID: https://orcid.org/0000-0002-7855-5845)
(Alınış / Received: 05.01.2025, Kabul / Accepted: 30.01.2025, Online Yayınlanma / Published Online: 31.01.2025)
*yucemny@hotmail.com, ferrix4@gmail.com
Öz:
Bu çalışmada plastik kirliliğini önleyen, gıdaların daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayan kompozit
ambalajlar üretilmiştir. Bu ambalajlarda bozulmaya neden olan veya bozulma sırasında ortaya çıkan su moleküllerini
absorplayacak doğal süper emici polimerler evsel veya fabrika atığı olan limon, greyfurt ve nar kabuklarından
üretilmiştir. Karakterizasyonu yapılan bu süper emiciler biyoplastik ile karıştırılmıştır. Üretilen kompozit tabakların
bozunma, su emme ve dayanım testleri gerçekleştirilmiştir. Değerlerin birbirine yakın olmasından dolayı 3 deney
grubu ile çeri domatesler paketlenmiş ve oda koşullarında 10 gün süre boyunca test edilmiştir. Kontrol grubu polistiren
tabaktaki domateslerin 6. günde bozulduğu görülürken, limon kabuğu ve greyfurt kabuğundan elde edilen süper emici
polimer katkılı biyokompozit tabaklarda gıdalar sağlam bir şekilde 10 gün saklandığı tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Nişasta, Biyoplastik, Süper emici polimer, Biobozunurluk, Domates
Production of Biocomposite Packages from Natural SAPs and Investigation of Their Usability
in Tomatoes
Abstract:
In this study, composite packages that prevent plastic pollution and maintain food integrity for a prolonged period
were produced. Natural superabsorbent polymers, which absorb water molecules that cause spoilage or are formed
during spoilage in these packages, were produced from lemon, grapefruit, and pomegranate peels, which are domestic
or factory waste. These characterized super-absorbents were mixed with bioplastic. The composite plates were then
subjected to a series of analytical tests, including degradation, water absorption, and durability assessments. The
experimental setup involved the packaging of cherry tomatoes in the plates under study, with 3 distinct groups of
plates being tested under ambient conditions over a period of 10 days. It was observed that the tomatoes in the control
group, which were packaged in polystyrene, deteriorated on the 6. day. However, it was determined that the tomatoes
stored in the bio-composite plates, which had been treated with super-absorbent polymers derived from lemon peel
and grapefruit peel, remained stable and were safely stored for a period of 10 days.
Keywords
Starch, Bioplastic, Super absorbent polymer, Biodegrability, Tomato
40